nieuws

Bouw blijft bijhouden busritjes bespaard

bouwbreed Premium

den haag – Bouwvakkers zijn af van de plicht om de kilometers van bestelbussen bij te houden. De Tweede Kamer greep in op deze maatregel uit het Belastingplan van staatssecretaris Wijn (financiën). Ter compensatie gaat de werkgever vanaf 1 januari een bijdrage van 300 euro per busje per jaar betalen. Vrij onverwacht ging een grote […]

den haag – Bouwvakkers zijn af van de plicht om de kilometers van bestelbussen bij te houden. De Tweede Kamer greep in op deze maatregel uit het Belastingplan van staatssecretaris Wijn (financiën). Ter compensatie gaat de werkgever vanaf 1 januari een bijdrage van 300 euro per busje per jaar betalen.

Vrij onverwacht ging een grote meerderheid in de Tweede Kamer akkoord met het voorstel van het CDA. Bij de behandeling van het plan lagen nog drie wetswijzigingen naast elkaar die geen van alle op een meerderheid konden rekenen.

Voor schilders en bouwvakkers betekent het dat ze geen rittenadministratie hoeven bij te houden. Daarbij maakt het niet uit hoeveel kilometers er jaarlijks worden gereden, maar privé-kilometers zijn verboden. Voorwaarde is verder dat er meerdere mensen in de bus rijden of met elkaar wordt meegereden. De werkgever hoeft niet bij te houden hoeveel kilometers worden gereden, maar betaalt wel jaarlijks 300 euro per busje aan de fiscus.

De vrijstelling gaat niet gelden voor voertuigen van zaakeigenaren en directeur-grootaandeelhouders. Zij moeten vanaf 1 januari wel precies bijhouden welke kilometers privé en zakelijk waren. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt, krijgt te maken met een bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde. Wie minder rijdt hoeft niet te betalen, maar moet dat wel kunnen bewijzen.

Reageer op dit artikel