nieuws

Betonnen tent biedt uitkomst voor rampgebieden

bouwbreed

londen – Tenten zijn de meest geëigende voorzieningen om na rampen zoals in Pakistan, te worden ingezet als tijdelijk verblijf. De industrieel ontwerpers William Crawford en Peter Brewin hebben een betonnen tent ontwikkeld op basis van canvas en cement. Hij is op locatie snel op te pompen en biedt vervolgens duurzame bescherming.

Het grote nadeel van tenten van doek is het doorgaans �open� karakter, de bijgevolg relatieve kwetsbaarheid en beperkte duurzaamheid. Zeker bij een toepassing ervan in rampgebieden, zijn tenten van doek ondanks het feit dat ze snel zijn op te bouwen door de kwetsbaarheid minder geschikt. De industriële ontwerpers William Crawford en Peter Brewin bedachten daarom tijdens hun studie een oplossing voor dit probleem met de Concrete Canvas. Basis van hun �tent� is een met cement doordrenkte canvas doek die op locatie door toevoeging van water en door het geheel op te pompen zijn uiteindelijke vorm krijgt. Volgens de uitvinders is de tent door een leek in 40 minuten op te richten en na 12 uur uitgehard.

Het betonnen onderkomen heeft een nuttig vloeroppervlak van circa 16 vierkante meter en weegt 230 kilogram. De tenten zijn leverbaar als afsluitbare steriele units en het voordeel daarvan is dat ze geschikt zijn om medische ingrepen in uit te voeren. Een ander voordeel is dat door de inbraakvrije harde schil de tent geschikt is als opslag voor voedsel zonder angst voor diefstal of dat termieten, mieren of ander ongerief zich aan opgeslagen goederen tegoed kunnen doen. Volgens de uitvinders gaat de tent zeker meer dan 10 jaar mee.

Het plan voor het ontwerp van de Concrete Canvas kwam tot stand toen Crawford en Brewin wilden deelnemen aan de jaarlijkse prijsvraag van de British Cement Association (BCA) voor innovatieve toepassingen voor beton. Ze kwamen op het feitelijke idee toen zij hoorden van opblaasbare oplossingen die worden toegepast bij het dichten van gasleidingen.

Gipsverband

Voor de uitwerking voelden de uitvinders, die beiden als offi-cieren in het Britse leger hadden gediend, zich bovendien geïnspi-reerd door de toepassing van gipsverband. Met hun inzending wonnen Crawford en Brewin de tweedeprijs.

Inmiddels hebben de uitvinders ook twee andere prijzen gewonnen, waaronder de Helen Hamlyn Award. De jury van deze prijs roemde het ontwerp als een innovatief en bijzonder belangrijk product om te worden ingezet in rampgebieden.

In de afgelopen 16 maanden zijn acht prototypes op schaal uitvoerig getest. Beide uitvinders reisden ook naar Oeganda voor verdere ontwikkeling van het concept en verwerkten een en ander in een eerste praktijkmodel. Volgens opgave zijn betonnen tenten tot 30 vierkante meter te maken.

Wanneer de Verenigde Naties de tenten op grote schaal gaat inzetten is nog niet bekend, maar diverse functionarissen van de organisatie hebben de uitvinders al te kennen gegeven enthousiast te zijn over hun vinding.

Reageer op dit artikel