nieuws

Betaalbare woning moet starters op weg helpen

bouwbreed Premium

amsterdam – “Ook binnen BAM Woningbouw zijn we ons er terdege van bewust, dat de behoefte aan woningen voor starters groot is. Dus hebben we heel breed een werkgroep opgezet om op de vragen uit de markt een antwoord te vinden. Daaruit is de BAM Starterswoning ontstaan, een flexibel en duurzaam concept voor starters, dat vooral betaalbaar is.”

Ir.J. van der Tas, adjunct-directeur van BAM Woningbouw W&R, is blij met het concept: “Het is een kleine, maar complete woning geworden met een goede grondprijs en zo laag mogelijke bouwkosten. We hebben -met de behoefte-onderzoeken in de hand- gezocht naar de meest efficiënte woning, waarop ook nog variaties kunnen worden gekozen.”

De Starterswoning is een eengezinswoning in diverse varianten en een appartementengebouw, zowel voor de huur- als de koopsector. De prijzen vrij op naam lopen van 100.000 tot 116.500 euro, waarbij de grondprijs ongeveer 25 procent van de von-prijs is. De inhoud varieert van 286 tot 366 kubieke meter.

De basis is steeds een woning van twee verdiepingen van 4,80 meter breed en 8,84 meter lang met op de begane grond een woonkamer met open keuken en toilet en op de verdieping een slaapkamer en badkamer. Het concept is uitvoerig besproken in panels van jonge starters, die zich behoorlijk enthousiast toonden.

“De basiswoning is ruim genoeg voor twee jonge mensen”, zegt Van der Tas. “En op die basis zijn allerlei variaties mogelijk. Zo kan de basiswoning worden geleverd met een schuine kap aan de achtergevel, een tweede verdieping met een puntdak of een hoog-laagdak.

Daarnaast kan de koper kiezen voor uitbreidingsopties als een uitbouw aan de achtergevel over een of twee verdiepingen, een studio op het dak met of zonder dakterras, een dakkapel, een erker, een Frans balkonnetje of een luifel. Zo kan de woning worden aangepast of meegroeien met het gezin, al naar gelang de behoeften en de financiële mogelijkheden. En zo kan bij aanvang of in de loop der jaren op basis van hetzelfde ontwerp een heel gevarieerde wijk ontstaan.”

De architectuur krijgt -binnen een bepaalde bandbreedte- volop ruimte. Architecten kunnen naar eigen inzichten en interpretatie invulling daaraan geven op basis van een vooraf afgesproken budget. Met kleuren van het metselwerk, dakvormen en details kunnen zij vele kanten op.

“Het concept”, zegt Van der Tas, “is gebaseerd op het lopende-bandprincipe, of zoals wij liever zeggen, het principe van de mobiele fabriek. Voorwaarden zijn, dat een referentiewoning wordt gekozen, er een vast bouwproces wordt toegepast, we ons houden aan het bouwstroomprincipe en we werken met co-makers, dat wil zeggen met vaste onderaannemers en toeleveranciers. Wij kunnen met dit beproefde bouwconcept zeker 10 procent goedkoper bouwen dan traditioneel gebruikelijk is. Uitgangspunt voor de prijsvorming is een projectgrootte van minimaal veertig woningen tegelijkertijd in vijf blokken van acht”.

Van der Tas en zijn mensen werken in gietbouw. Wanden en plafond worden, nadat het installatiewerk is aangebracht, met beton volgegoten.

Na het verwijderen van de bekisting blijft een skelet over. De voor- en achtergevels worden beglaasd en al aangeleverd en het huis is meteen wind- en waterdicht. De wanden tussen de woningen zijn 23 centimeter dik en voldoen aan de geluidsisolatie eisen.

“Eventueel kan er bij deze woningen voor worden gekozen om een gedeelte van de afbouw door de koper zelf te laten doen. Men kan zich voorstellen, dat de huizen zonder badkamer, toilet en keuken worden geleverd, maar wel met de aansluitingen van elektra en andere installaties. De toekomstige bewoner kan dan heel goed zelf aan de slag om zijn huis een persoonlijk tintje te geven”

Zeker 10 procent goedkoper dan traditioneel

Reageer op dit artikel