nieuws

Atletiekbaan op schuimbeton

bouwbreed Premium

den haag – De atletiekvereniging van Reeuwijk heeft een nieuwe baan laten aanleggen op een fundering van schuimbeton. Het voortdurende onderhoud in verband met de verzakkingen van de baan is daarmee verleden tijd.

De baan vertoonde ondanks een recente, ingrijpende renovatie weer onaangename oneffenheden. Het onderhoud is al jaren een aanzienlijk kostenpost voor de vereniging. Op een lichtgewicht fundering van schuimbeton heeft Arcadis Regio, de aannemerspoot van het ingenieursbureau, een atletiekbaan aangelegd die dit weekeinde in gebruik zal worden genomen. Het lichte gewicht brengt de zettingsverschijnselen terug tot een minimum en voorkomt ongelijkmatige verzakkingen.

Bij het ontwerpen van de baan zijn voor de fundering ook andere lichtgewicht materialen overwogen. Het gewicht van materialen als Bims, flugzand of Argex neemt onder het (grond)water echter zoveel toe, dat de lichtgewicht constructie toch weer zettingsgevoelig kan worden.

De funderingslaag schuimbeton heeft een totale dikte van een halve meter. De laag is in twee delen aangebracht door Mega Betontechniek uit Mijdrecht. Onderop zit een laag van 35 centimeter schuimbeton met een gewicht van 500 kilogram per kubieke meter. Daarop is een laag van 15 centimeter aangebracht van schuimbeton met een dichtheid van 900 kilogram per kubieke meter. De sterkte van deze laag is driemaal zo groot als die van het schuimbeton eronder. De hogere sterkte is nodig voor de asfaltmachine die op het schuimbeton nog zeer open asfaltbeton (zoab) heeft gelegd.

Op het zoab komt de waterdichte kunststof toplaag. Zonder de laag zoab zou damp die uit de vochtige fundering optrekt, de toplaag eraf kunnen drukken. In het zoab (twee lagen van in totaal 7,5 centimeter) kan de damp worden afgevoerd naar een gootsysteem, dat toch al rond de baan wordt aangelegd om het regenwater op de baan te kunnen afvoeren. Uit risico-overweging is het zoab nog op een geogrid aangebracht.

Het in Reeuwijk toegepaste ontwerp van Grontmij heeft zich al bewezen. Ing. B. Oostdam van de Stichting Schuimbeton Nederland laat weten dat het ontwerp in de 15 jaar dat het wordt gebruikt, nog niet wezenlijk is veranderd. In Gouda heeft het schuimbeton zich bij sportaccommodaties op zettingsgevoelige grond bewezen als economisch verantwoorde investering voor de lange termijn. Hetzelfde geldt volgens hem voor een atletiekbaan op schuimbeton die vorig jaar in de gemeente Waddinxveen is aangelegd.

Reageer op dit artikel