nieuws

Asbestzieken krijgen mogelijk halve ton

bouwbreed Premium

heerlen – Honderden grondwerkers die tijdens hun werk een asbestziekte hebben opgelopen, hebben mogelijk recht op een schadevergoeding van minstens 47.000 euro. Dit als gevolg van een uitspraak van de kantonrechter in Heerlen.

Dat zei advocaat R. Ruers van de familie van een overleden grondwerker gisteren.

De kantonrechter veroordeelde wegenbouwer Baars uit Landgraaf tot betaling van een schadevergoeding van ruim 60.000 euro wegens de dood van voormalig grondwerker M. Wolfs uit Geleen. Wolfs stierf in 2001 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van mesothelioom. Volgens de rechter staat vast dat hij die dodelijke ziekte opliep tijdens de aanleg van een riolering in Gulpen en Kunrade tussen november 1972 en augustus 1973 in opdracht van Baars.

Volgens Ruers is het voor het eerst dat de rechter zich uitspreekt over het werken met eterniet-buizen en asbestziekten. Dit komt doordat het slachtoffer al op relatief jonge leeftijd door de ziekte werd getroffen en overleed.

Onvoldoende

Twee jaar geleden stapten vrouw en dochters van de overleden man naar de rechter, omdat Baars zich niet aansprakelijk voelde. Volgens de rechter heeft Baars de oud-werknemer onvoldoende beschermd tegen de vezels die bij het boren of zagen in het eterniet van de rioleringen vrijkwamen. Het bedrijf voerde als verweer aan dat het niet wist dat er asbest in de rioleringsbuizen zat.

Dat geldt voor de rechtbank niet als argument, omdat de Hoge Raad al in 1949 uitsprak dat werkgevers moeten weten of er met asbest wordt gewerkt en wat de risico�s daarvan zijn.

Volgens advocaat Ruers is de uitspraak van belang voor honderden bouwvakkers en grondwerkers die aan de asbestziekte mesothelioom lijden. Ze kunnen nu verwijzen naar de uitspraak van de rechter in Heerlen en als een verband tussen de dodelijke ziekte mesothelioom en het grondwerk kan worden aangetoond mogen zij rekenen op een minimale schadevergoeding van 47.000 euro, die werkgevers dan moeten betalen. (anp)

Reageer op dit artikel