nieuws

Arena gaat nagalm te lijf met akoestische panelen

bouwbreed

amsterdam – Doeken tegen het dak, absorberende platen tegen het beton en 10 meter hoge panelen op de catwalk. Daarmee wil de Amsterdam Arena de hinderlijke nagalm in het stadion tegengaan. Ook wordt een nieuwe geluidsinstallatie geplaatst.

De totale operatie, die voor het concertseizoen volgend jaar zomer moet zijn voltooid gaat 1,4 miljoen euro kosten. Arcadis tekent voor de coördinatie van de bouwkundige en constructieve aanpassingen. Behalve concertgangers zullen ook bezoekers van voetbalwedstrijden baat hebben bij de maatregelen. De installatie van een zogenaamd line-array-systeem betekent dat de speakers niet meer zoveel mogelijk geluidsenergie in de voetbaltempel blazen,. Het geluid wordt juist heel specifiek op het publiek gericht. Volgens Arena-directeur H. Markerink kunnen straks bijna op de millimeter nauwkeurig bezoekers van het stadion worden toegesproken. Ook dat draagt bij aan het terugdringen van de nagalm en verhoogt de spraakverstaanbaarheid van de stadionomroepers.

Het totale pakket geluidsmaatregelen is samengesteld op basis van simulaties die Adviesbureau Peutz uitvoerde met nieuwe computersoftware. Daarmee is het gedrag van het geluid bij een vol stadion, leeg stadion en alles daartussenin uitvoerig geanalyseerd. Met de geluidskarakteristiek van het stadion is Peutz al jaren vertrouwd; het bureau voerde jaren veelvuldig akoestische metingen uit in het stadion, bij heel uiteenlopende evenementen.

Besloten is om in ieder geval zoveel mogelijk de harde betonnen delen van het stadion te bekleden met absorberende panelen, die ook voldoende massa hebben om de lage tonen te ondervangen. Het precieze type platen is nog niet bekend; het kan volgens Markerink glaswol worden, steenwol, maar ook houtwolcement. Dat is nog onderwerp van studie. Een delegatie van de Arena heeft pas nog poolshoogte genomen in Kopenhagen waar een stadion op vergelijkbare manier werd aangepakt. Daarnaast komen er doeken te hangen aan het dak. Een laatste ingreep zijn akoestische panelen die op de catwalk worden geplaatst boven de tweede ring. Daarbij gaat het om 10 meter hoge panelen van in totaal 400 strekkende meter.Ze worden waarschijnlijk verrijdbaar uitgevoerd om het beeld van het stadion tijdens voetbalwedstrijden niet te veel te verstoren.

Reageer op dit artikel