nieuws

Amsterdam kan flink vooruit met bedrijfsruimte

bouwbreed Premium

amsterdam – In Amsterdam is, anders dan de gemeente vorig jaar becijferde meer dan genoeg bedrijfsruimte. Uit onderzoek door makelaar Boer Hartog Hooft en de Gemeentelijke Dienst Belastingen blijkt dat de stad met de huidige vraag nog zeker 28 jaar vooruit kan.

Voor het eerst is het aanbod van bedrijfsruimten in de hoofdstad onderzocht. Er blijken veel meer bedrijfspanden te zijn dan tot nog toe werd vermoed. Een jaar geleden stelde Amsterdam in een eigen studie dat er voor beginnende ondernemers een tekort is van 60.000 vierkante meter bedrijfsruimte. Uit het onderzoek dat Boer Hartog Hooft deze week publiek maakte, blijkt echter dat er 63.000 vierkante meter leeg staat.

In stadsdeel Zuidoost en aan de zuidelijke IJ-oever staat bijna 50 procent van de bedrijfspanden leeg. In Oost 15 procent. De stadsdelen Noord en Centrum blijken weinig beschikbare ruimte voor bedrijven te hebben, net als de Zuidas. In het centrum zijn “opzienbarend” veel bedrijfspanden, al blijkt slechts een op de honderd te huur. Voor bedrijven die vertrekken is het bijna onmogelijk om terug te keren. Het zijn dan ook de duurste plekken met huren die oplopen tot 275 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in het westelijk deel van de stad zijn bedrijven die maar 25 euro betalen.

Omdat er tot op heden geen gegevens waren over het aanbod van bedrijfsruimtes in Amsterdam zijn er grote prijsverschillen tussen gelijksoortige ruimtes in alle delen van de stad.

Het onderzoek geeft voor het eerst harde cijfers over de leegstand van kantoren en bedrijfsruimten in Amsterdam. Zo is nu ook vast komen te staan hoeveel korting sommige verhuurders aan hun klanten geven om de leegstand van kantoren te bestrijden. Die kan op dure toplocaties als de Zuidas en rond de Amsterdam Arena oplopen tot wel 30 procent. Gemiddeld dwingt de leegstand verhuurders tot kortingen op de huur van 20 procent

Dat er kortingen op de huur worden gegeven is in de vastgoedbranche al jaren een publiek geheim maar verhuurders hulden zich tot dusver in stilzwijgen als ze om bedragen werd gevraagd.

Reageer op dit artikel