nieuws

Afschaffen laag btw-tarief op onderhoud kost ruim 1500 banen

bouwbreed Premium

gouda – Afschaffing van het lage btw-tarief op onderhoud van woningen leidt in de schilders- en stukadoorssector tot een omzetverlies van 187 miljoen euro. Bovendien gaan ruim 1500 banen verloren.

Dat heeft onderzoeksbureau EIM becijferd. Het rapport is vrijdag op de jaarvergadering van schildersorganisatie Fosag overhandigd aan staatssecretaris Wijn (financiën).

Op 6 december vindt in Brussel de beslissende vergadering over het behoud van het lage btw-tarief plaats. De Fosag, maar ook de branchevereniging voor stukadoors en de vakbonden FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV willen het lage tarief in 2006 en daarna voortzetten. Wijn is daarom opgeroepen in Europees verband “het been stijf te houden”.

De Europese bewindslieden zijn het vooralsnog niet eens over behoud van het lage btw-tarief. Vorige maand werd een besluit daarover op het laatste moment uitgesteld. 

Als de EU-ministers niet tot consensus komen, vervalt het lage tarief voor Nederland automatisch per 1 januari volgend jaar. In plaats van 6 procent gaat dan het gebruikelijke btw-tarief van 19 procent gelden op onderhoud aan woningen die ouder zijn dan 15 jaar.

Het lage tarief werd in 2000 bij wijze van proef ingevoerd. Het EIM berekende in 2003 al dat het voordelige btw-tarief een positief effect had op de werkgelegenheid in de schilders- en stukadoorssector.

Ook het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) kwam tot die conclusie. Volgens het Amsterdamse bureau zijn er 2500 nieuwe banen gecreëerd en is een omzetgroei van 200 miljoen euro behaald. Bovendien heeft de lage btw het zwartwerk in het woningonderhoud met eenderde teruggedrongen. In heel Europa wordt het banenverlies in de bouwsector bij afschaffing van het lage btw-tarief geschat op 250.000.

Staatssecretaris Wijn wil het huidige tarief handhaven, maar voorspelt dat de onderhandelingen in Brussel moeizaam zullen verlopen.

Reageer op dit artikel