nieuws

Aantal vacatures bouwnijverheid neemt toe

bouwbreed Premium

voorburg – Het aantal vacatures in de bouwnijverheid is in een jaar tijd met 67 procent gestegen tot 10.000 afgelopen kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd.Vrijwel de hele Nederlandse economie zit in de lift, constateert het CBS. In twee jaar tijd verdubbelde het aantal openstaande vacatures naar 174.000. Het afgelopen jaar steeg het aantal vacatures steeg met 48.000. Het bureau zag zulke groeicijfers voor het laatst in 1999.

De bouw vertoont nu al vier kwartalen op rij een stijgende lijn in het aantal vacatures dat openstaat. Net als in het tweede kwartaal bleef het aantal vacatures in het derde kwartaal weliswaar steken op 10.000, maar daarbij is geen rekening gehouden met seizoeninvloeden. Wordt dat wel gedaan, dan is wederom sprake van een stijging.

Per duizend banen telde de bouw in het derde kwartaal 28 vacatures. Dat is er één meer dan in het vorige kwartaal en elf meer dan een jaar geleden.

Het groeiende aantal openstaande banen is een bevestiging dat de bouw langzaam de weg naar boven heeft gevonden. Afgelopen jaren zijn tienduizenden banen verloren gegaan in de bouwsector als gevolg van de slechte economische situatie. Ondertussen zien de bedrijven het werk echter langzaamaan toenemen en durven ze weer personeel aan te trekken.

Eerder deze week meldde het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid dat het optimisme over de werkgelegenheid stijgt. Het aantal bedrijven dat verwacht de komende tijd werknemers te moeten ontslaan, is dalende, vooral in de gww.

Alle sectoren van de economie doen het goed als het gaat om de werkgelegenheid, maar de commerciële dienstverlening presteert het best. Bedrijven in die branche hadden eind september 105.000 vacatures, een kwart meer dan een kwartaal eerder. In de handel en in de zakelijke dienstverlening zijn ook veel banen die nog wachten op bezetting.

Econoom M. Vergeer van het CBS vindt de stijging van het aantal vacatures spectaculair. “Het zou er de voorbode van kunnen zijn dat de werkloosheid echt gaat dalen. Dat zal in de komende kwartalen moeten blijken”, zegt Vergeer. “Maar het lijkt erop dat de verbetering van de economie de arbeidsmarkt steeds meer bereikt.”

Reageer op dit artikel