nieuws

Wonen Weert wil graag grenzen verleggen

bouwbreed Premium

weert – Woningcorporatie Wonen Weert zoekt naar wegen om een scherper beeld te krijgen naar wat mensen willen en organiseerde hierover gisteren zelfs een conferentie. Op initiatief van de inwonersraad van Wonen Weert bespraken tweehonderd bestuurders van gemeenten, corporaties en andere instellingen het rapport “Grensverleggend Wonen”.

De Weertse corporatie (5500 woningen) kijkt letterlijk over de gemeente- en provinciegrenzen heen en wil ook aan de slag in naburige Brabantse gemeenten. Daarvoor heeft de door Wonen Weert vorig jaar ingestelde inwonersraad alvast een regiovisie ontwikkeld. Die gaat niet alleen over stenen stapelen, om met voorzitter L. van Maaren te spreken. “We kijken naar de maatschappelijke verankering van de corporatie, en daarin past een regiovisie die verder gaat dan alleen een gemeentelijk bouwplan”. Die regiovisie schetst dan ook een beeld van bouwen in de toekomst tussen Weert en Eindhoven.

Wonen Weert is een van de zes relatief autonome corporaties van koepel Wonen Limburg (23.000 woningen). Directeur R. de Jong van Wonen Limburg legde uit, dat het voor de overheid steeds lastiger wordt om sturing te geven aan allerlei processen in een gemeente, en zeker in de regio. Een corporatie, die grenzen overschrijdt, kan daarin een belangrijke rol vervullen, aldus De Jong. “Ons belang is: hoe ervoor te zorgen dat wij in de samenleving geborgd zijn. Daarvoor moeten we banden aanknopen met die samenleving.”

Voortvarendheid

Van Maaren voegt toe: “Uniek is dat we met deze conferentie alle instanties en belanghebbenden bij elkaar hebben gekregen. Dat had de gemeente ook kunnen doen, maar dat gebeurt niet.”

Woordvoerster M. Van Muijen van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet doorschemeren toch moeite te hebben met de voortvarendheid waarmee Wonen Limburg de koe bij de horens vat. “Corporaties kunnen niet op de stoel van de gemeente gaan zitten”, waarschuwde zij. Maar, erkende ze, “als die stoel te lang leeg blijft, wordt dat wel verleidelijk.” Van Maaren verwerpt dit argument: “Gemeenten hebben en kunnen niets meer. “Veel ligt bij de provincie. We zijn doeners, we pakken nu aan, en wachten niet langer, als we hiermee resultaat boeken, vinden we zeker navolging.”

Duidelijk werd gisteren dat corporaties een zeer belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van integraal regionaal beleid. En ook werd duidelijk dat niet alle overheden even hard meejuichen over deze ontwikkeling.

Reageer op dit artikel