nieuws

Wethouder Maij: 900 Miljoen voor milieu te weinig

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De Amsterdamse milieuwethouder H. Maij vindt de 900 miljoen euro die het kabinet de komende jaren wil gebruiken voor het verbeteren van de luchtkwaliteit te weinig. Dat zei ze maandag tegen de Amsterdamse raadsenquêtecommissie Luchtkwaliteit.

Maij is als wethouder milieu verantwoordelijk voor de luchtkwaliteit in de hoofdstad. Onlangs presenteerde ze met het college van B en W een ambitieus luchtkwaliteitsplan, waardoor Amsterdam vanaf 2010 kan voldoen aan de Europese normen. Het plan moet er mede voor zorgen dat bouwplannen in de hoofdstad doorgang kunnen vinden. Al staat de gezondheid van de Amsterdammers voorop bij Maij.

In de ogen van Maij doet het huidige kabinet te weinig om de vervuilde lucht bij de bron aan te pakken. “Het Rijk moet met maatregelen zorgen dat Nederland de achtergrondwaarden voor fijn stof zo laag mogelijk zijn. Gemeenten kunnen dan de lokale pieken aanpakken.” Maij sprak van een gemiste kans toen commissievoorzitter M. van Poelgeest haar vroeg wat ze ervan vond dat de kilometerheffing voorlopig niet doorgaat.

Maij zei ook dat het kabinet veel meer geld zou moeten uitgeven aan het schoner maken van de lucht. “De eenmalige 900 miljoen euro wordt weliswaar verspreid over een aantal jaren ingezet, maar is in mijn ogen niet toereikend.”

In tegenstelling tot haar collegabestuurder D. Stadig ziet Maij niet direct de voordelen van het ontkoppelen van milieuwetgeving en ruimtelijk beleid. “Ik pleit ervoor dat ook bij nieuwbouw goed naar de milieueffecten wordt gekeken.”

Reageer op dit artikel