nieuws

Wereldrecord voor stratenmakers

bouwbreed Premium

emmen – Vijfendertig koppels stratenmakers uit het hele land hebben in vier uur tijd de Emmense stadsvloer van 1000 vierkante meter opnieuw bestraat.

Ze willen een vermelding in het Guinness Book of Records. En dat is gelukt, zo bleek vier uur na het startsignaal.

De recordpoging begon om tien uur �s ochtends na een luide kanonsknal. Zeventig stratenmakers stormen als bezetenen op de voor hen ingedeelde vakken af. Twee van hen, de landelijk kampioenen van vorig jaar, vereeuwigden met zwarte en gele klinkers het tijgerlogo van het Dierenpark Emmen voor de ingang van de dierentuin. De organisatoren, de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland en de gemeente Emmen, keken tevreden toe. Alles zat mee tijdens de Dag van de Straatmaker, en niet alleen het weer. Goed gemutste passanten bogen zich over de dranghekken en wisselen een praatje of een grap uit met de straatmakers. Dat is eens wat anders dan schelden op de arbeiders die zo nodig de wegen van het centrum overhoop moeten halen.

Het imago van de stratenmakers moet worden opgevijzeld, vindt projectleider Damen van de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland. “Deze branche heeft stevige concurrentie van de overige branches. De straatmakers maken de stadsvloer op een ambachtelijke wijze. Steen voor steen wordt de vloer erin getikt. Zoals de makers dit eeuwen geleden al deden. Hopelijk trekt dit vakwerk jongeren aan en willen zij hier hun beroep van maken”, legt Damen uit.

Reageer op dit artikel