nieuws

Waterschap laat explosieven uit beken Oosterbeek halen

bouwbreed Premium

LEUSDEN – De zeer oude beken in en rond Oosterbeek, die dringend moeten worden opgeknapt, liggen waarschijnlijk vol met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom heeft het waterschap Vallei en Eem besloten de voorgenomen restauratie tien weken uit te stellen, zodat een gespecialiseerd bedrijf eerst de waterbodems kan afspeuren.

Het waterschap was eerst van plan voorzichtig aan het werk te gaan en onderwijl eventuele explosieven te laten ruimen. Maar bij een andere klus in de directe omgeving bleken er zoveel bommen en granaten in de waterbodem te liggen, dat nu in overleg met de Explosieven Opruimings Dienst EOD besloten is de explosieven eerst op te sporen en onschadelijk te laten maken..

Rond Oosterbeek is tijdens de Slag om Arnhem in 1944 zwaar gevochten. Nog steeds worden daardoor in dat gebied regelmatig niet-ontplofte explosieven gevonden. Het is ook bekend dat na de oorlog bij opruimwerkzaamheden veel rondzwervende munitie in het water is gegooid. Het waterschap wist daarom wel, dat er in de beken explosieven zouden kunnen liggen.

Naar verwachting begint het schap nu in november met het herstel van de Dunobeek, de Gielenbeek, de Oorsprongbeek en de Spreng op de Hemelse Berg. Het schap gaat de beken uitbaggeren, de oevers schoonmaken en bosschages snoeien. (anp)

Reageer op dit artikel