nieuws

Walen en Nederlanders hebberig van goedkope penthouses in Luik

bouwbreed Premium

luik – Het omstreden bouwcomplex van de Maastrichtse woningcorporatie St. Servatius in Luik heeft het weekeinde tijdens de open dag ongeveer tweehonderd belangstellenden getrokken. Het complex is omstreden, omdat de Nederlandse corporatie over de grens bouwt. Minister Dekker vindt het onacceptabel dat met Nederlands volkshuisvestingsgeld in België wordt gebouwd.

In het wooncomplex Domaine des Franciscains in de tegen een helling gebouwde Luikse wijk Sainte-Marguerite heeft Servatius 88 ruime luxe appartementen gebouwd, deels huur en deels koop. Zeventien topappartementen, waaronder de twee penthouses, zijn afgelopen weekeinde verkocht. Vooral de Walen toonden zich enthousiast, maar ook Zuid-Limburgers namen een kijkje en stonden versteld van de lage prijzen. Waar huur je in Limburg nog een luxe appartement voor slechts 510 euro per maand?

En helemaal achterover sloegen de Limburgse bezoekers van de koopprijs van het penthouse op de zevende verdieping van de woontoren: 160.000 euro voor een ruim appartement met drie slaapkamers en een wijd uitzicht over een groot deel van Luik. “In Maastricht kost zoiets tien keer zoveel”, rekende directeur L. Verzijlbergh van Servatius.

Enthousiast

De appartementen gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank. De Waalse belangstellenden toonden zich om meer dan een reden enthousiast. Luik heeft volgens Verzijlbergh geen woningcorporatie. Mensen die een huurwoning willen, moeten via projectontwikkelaars, makelaars of een netwerk van contacten en kennissen proberen bij een particuliere verhuurder een huis te krijgen. En die particulieren doen weinig aan beheer en onderhoud van hun panden, die feitelijk vaak “leeg gemolken” worden.

Grijs en grauw

Luik ziet er dan ook uit als een grijze, grauwe stad. Servatius bouwt in een van de twee grote achterstandswijken van Luik. “De gemeente Luik vroeg onze hulp om nieuw leven in deze wijk te blazen”, zegt Verzijlbergh. “We hopen met deze nieuwbouw dat ook andere huiseigenaren hier nu iets aan hun woningen gaan doen”.

Reageer op dit artikel