nieuws

Venlo verleent alsnog rangeervergunning

bouwbreed Premium

VENLO – De gemeente Venlo heeft alsnog de milieuvergunning afgegeven voor het rangeren van treinen met gevaarlijke stoffen op het emplacement in de binnenstad. Dat maakte de gemeente gisteren bekend.

Venlo weigerde enkele jaren geleden nog zo�n vergunning, maar is nu overstag omdat het Rijk aan enkele voorwaarden heeft voldaan. Zo zal het Rijk er voor medio 2007 voor zorgen dat het rangeerterrein veiliger wordt. Ook krijgt Venlo 13 miljoen euro voor de renovatie van een wijk in de binnenstad.

Als het Rijk er niet in slaagt om medio 2007 het rangeerterrein veiliger te maken, wordt het emplacement verplaatst naar een plek buiten de stad, luidt de afspraak.

De brandweer zegt overigens niet voldoende mensen te hebben wanneer zich een ramp of calamiteit zou voordoen, zelfs niet wanneer aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. De brandweer waarschuwt dat door het verlenen van de vergunning allerlei stedelijke ontwikkelingen tot stilstand gebracht worden en de organisatie van evenementen in het centrum van Venlo voortaan onmogelijk wordt. De brandweer adviseerde de gemeente geen vergunning te geven. De gemeente gaf die toch, omdat de brandweer dit advies te laat indiende en dus niet-ontvankelijk was.

Desondanks schreef burgemeester H. Bruls (CDA) van Venlo gisteren een bezorgde brief aan minister Remkes (binnenlandse zaken) om dit probleem onder de aandacht te brengen. Hij vindt dat hij ondanks de verleende vergunning niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de bestrijding van rampen, waarvan vooraf bekend is dat brandweer en hulpdiensten die niet kunnen bestrijden. Bruls vraagt Remkes om mee te denken over oplossingen voor dit nijpende probleem. (anp)

Reageer op dit artikel