nieuws

Van verzorgingshuis naar Russisch museum

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De buitenzijde van het ruim drie eeuwen oude Amstelhof blijft zo goed als ongewijzigd. Maar aan de binnenkant zorgt architect Hans van Heeswijk voor een ware metamorfose. De Nederlandse dependance van de Hermitage in Sint Petersburg krijgt over drie jaar een groots en licht expositiegebouw.

De Amsterdamse architect Van Heeswijk maakt daarbij dankbaar gebruik van de strakke symmetrie van het zeventiende-eeuwse �oude vrouwenhuis�. “We maken geen barokke kopie van de Hermitage, maar kiezen voor een nieuwe kwaliteit. De sobere strenge stijl van weleer leent zich heel goed voor een combinatie met moderne, degelijke en tijdloze materialen.” Hij spreekt liever van een Russisch cultureel instituut, dan van een museum. Behalve 4000 vierkante meter expositiezalen, is aan de Amstel ruimte gevonden voor een studiecentrum, diverse zalen voor concerten en lezingen en een restaurant.

De huidige staat van de Amstelhof maakte het hem niet heel moeilijk. Met uitzondering van een paar stijlkamers, waren er in de loop der eeuwen nauwelijks oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Tijdens een renovatie in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het verzorgingshuis nog voorzien van nieuwe fundamenten en betonnen vloeren.

“Naast het verdwijnen van de vele kleine kamertjes, is misschien wel de terugkeer van daglicht de belangrijkste ingreep. Door het weer openen van de al aanwezige ramen en toepassing van daklicht op strategische plekken kan een logisch en prettig gebouw ontstaan. Bovendien heeft het complex iets weg van een klooster. Bezoekers kunnen straks heerlijk door het gebouw dwalen.”

Voor de verbouwing is een budget van 39 miljoen euro beschikbaar.

Reageer op dit artikel