nieuws

Van der Valk-concern bouwt in publiek-private samenwerking

bouwbreed Premium

menterwolde – Een nieuw voetbalcomplex, subtropisch zwemparadijs, woningbouw met zorgvoorzieningen voor ouderen, recreatieplas, een golfbaan en een uitbreiding van de al bestaande evenementenhal. Dat zijn de plannen voor uitbreiding van hotel Zuidbroek in de Groningse gemeente Menterwolde van de familie Van der Valk.

De uitbreidingsplannen passen binnen het idee om het hele Van der Valk-concern te reorganiseren. G.J. van der Valk, zoon van Gerrit en directeur van de vestigingen in Zuidbroek, Leusden, Tiel en Nuland: “We behouden dezelfde uitstraling, maar alle oude bedrijven worden opgewaardeerd. Bovendien blijven we nieuwe vestigingen openen. Laatst is een nieuw hotel in Eindhoven geopend, volgend jaar komen er weer zeven bij, onder meer in Nootdorp, Ridderkerk, Duiven en Houten.”

Voorlopig zijn de meeste plannen voor Zuidbroek niet verder dan de planfase, alleen van het voetbalcomplex begint binnen afzienbare tijd de bouw. Nieuw in de traditionele Van der Valk-strategie is de keuze voor een publiek-private samenwerking. Hiertoe hebben Van der Valk en de gemeente Menterwolde een stichting opgericht. “Het is wel even wennen. Wij zijn gewend als we nu een beslissing nemen, die ook nu uit te voeren. Bij de gemeente moet een beslissing eerst over veel schakels voor de uitvoering kan beginnen, maar alles verloopt prima tot zover,” laat Van der Valk weten.

Het voetbalcomplex moet eind 2006 klaar zijn. De aanbestedingsprocedure vindt binnen enkele weken plaats. Er moeten acht tot twaalf velden komen met een grote tribune op de dijk en een onderkomen voor voetbalclub FC Groningen. “De gemeente vroeg ons of we 14 hectare grond konden afstaan voor trainingsvelden voor FC Groningen en voor de lokale voetbalclub, ZNC. De stichting verhuurt en beheert de velden. Het is nu wachten op het definitieve plan van eisen van FC Groningen. Dat plan, en onze eigen inzichten vormen het vertrekpunt van de verbouwing.”

Naast de voetbalvelden is het de bedoeling dat binnenkort de evenementenhal opnieuw wordt aangekleed. “We gaan er een doos omheen bouwen. Dat is om het op te fleuren, maar ook voor geluidsisolatie. Als straks op dit terrein ook woningbouw komt, moet de geluidsisolatie in orde zijn. Daarnaast willen we ook een nieuwe, creatieve invulling aan de ruimte geven. Misschien komt er wel een boulevard met allerlei sportwinkels. Maar eerst afwachten hoe het gaat met de plannen van de woningbouw, dat is het pakkie-an van de woningbouwcontingenten.”

Dus voorlopig blijft het bij het voetbalcomplex. Van der Valk: “Eigenlijk was het voetbalcomplex de aanstichter voor veel meer plannen. Op dit moment zijn alleen de plannen voor het voetbalcomplex geconcretiseerd, maar alles kan, de mogelijkheden voor de toekomst liggen nog helemaal open.”

Reageer op dit artikel