nieuws

Unipro legt nadruk steeds vaker op vloersystemen

bouwbreed

amsterdam – Meer een vloerenleverancier en minder een fabrikant van kleefstoffen. Voor die verandering heeft Unipro zich gesteld sinds het bedrijf vorig jaar deel ging uitmaken van het Duitse Uzin Utz. Dat liet het bedrijf uit Haaksbergen weten bij de introductie van een nieuwe epoxy troffelvloer.

Vloerenlegger Devo Grindvloeren uit Zoetermeer verwerkt dezer dagen het nieuwe materiaal Qeshfloor EP 1200 in de Amsterdamse Arena. Deze grijze epoxy troffelvloer wordt aangebracht op de plek waar de televisie-interviews plaatsvinden met de voetballers. Unipro zou aanvankelijk een �Ajaxrode� vloer leveren. De praktijk leerde evenwel dat de rode kleur door de tv-lampen zou afstralen op het gezicht van de voetballers.

De betonnen vloer is voor de applicatie stofvrij gestraald voor een betere hechting van de troffelvloer en geïmpregneerd. Devo brengt het materiaal aan met een uitrijbak en verdicht het met een vlindermachine. Het Zoetermeerse bedrijf was betrokken bij de ontwikkeling van de mortel. Die moet voor een sterke vloer zo homogeen mogelijk van samenstelling zijn. Het materiaal wordt compacter door het te verdichten met een vlindermachine. De vloer wordt ook vlakker zodat er minder afdichtlagen op moeten. In dit geval het product PU 7970 OV op basis van polyurethaan van Unipro. De mechanische verwerking spaart ook de gezondheid van de applicateurs. Het is niet voor het eerst dat in de Arena een product van de fabrikant uit Haaksbergen wordt gebruikt. Ruim 12.500 vierkante meter aan omlopen is eerder afgewerkt met de basisgietvloer Qeshfloor EP 2500 en voorzien van de antislip vloercoating Qeshfloor EP 3900 AS. Het laatste materiaal is ook op de trappen verwerkt. Van de tribunes is 25.000 vierkante meter afgewerkt met Qeshfloor EP 3600 en voorzien van een ultravioletbestendige afdichting uit Qeshfloor PU 7000.

De facilitaire dienst van de Amsterdamse Arena noemt Unipro niet zomaar een leverancier. Het bedrijf wordt ingeschakeld als �coatingsspecialist� en ontwikkelt met het stadion voorzieningen waarmee de beheerder de Arena beter kan exploiteren. Een soortgelijke relatie heeft het stadion ook met andere leveranciers. Die zijn weer verenigd in de Arena Stadium Experts, een groep deskundigen die het Amsterdam Arena Advisory raad geeft over bijvoorbeeld geschikte vloermaterialen voor stadions. Dit internationale adviesbureau van de Arena raad geeft internationaal advies over de exploitatie van multifunctionele stadions.

Unipro maakte naam als fabrikant van kleefstoffen die zijdelings ook in kunstharsvloeren doet. Naar verwacht komt de nadruk vooral op de vloeren te liggen. Qeshfloor wordt een apart vloerenmerk dat de fabrikant uit Haaksbergen vooral onder de aandacht wil brengen van voorschrijvers en architecten. Het bedrijf verwacht er veel van nu het onderdeel is geworden van Uzin Utz. Het Duitse bedrijf is in heel Europa vertegenwoordigd en constateert een grote belangstelling voor kunstharsvloeren.

Door de samengang zegt Unipro het volledige vloerensysteem te kunnen leveren, inclusief egalisatiematerialen en inpregneermiddelen. Onder Utz ressorteert ook de gereedschapsbouwer Wolf die alle mogelijke machines en handgereedschappen voor vloerenmakers levert. Unipro bevordert tijdens instructiedagen de vakkennis van de verwerkers over de materialen en de gereedschappen. Alle producten zijn gecertificeerd maar dat is geen garantie voor een goede vloer, vindt de fabrikant. Unipro geeft om die reden garantie op het schriftelijke advies voor een kunstharsvloer. Wanneer daar na de oplevering iets aan mankeert zorgt Unipro voor vervanging. De kosten zijn voor rekening van de verzekering; de premie is overigens verrekend in de prijs van de producten.

Unipro levert twee varianten van de Qeshfloor: de gekleurde EP 1200 en de transparante EP 1250. Het materiaal uit drie componenten is gebaseerd op epoxy en minerale vulstoffen. Het is vrij van oplosmiddelen en is bedoeld voor de naadloze afwerking in de kleur en natuur van cement- en anhydrietgebonden ondergronden en tegelvloeren. Nieuw is ook de decoratieve vloerafwerking Qesh Flame. Dit tweecomponentenmateriaal is samengesteld op basis van epoxy of polyurethaan. Kunstharsvloeren kunnen ook worden ingestrooid met gekleurde vlokken, de zogeheten Qesh Flakes. Een andere vorm van decoratie ontstaat met Qesh Art. Hier worden gekleurde gietmassa�s tegen elkaar gegoten die zo figuren vormen.

Reageer op dit artikel