nieuws

TU-studenten bouwen boog van Afrikaanse kratten in Burundi

bouwbreed Premium

delft – Heineken heeft bij de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft aangeklopt om dochteronderneming Brarudi in Burundi bij te staan bij de bouw van een Arc de Triomphe van bierkratten. Twee studenten vertrekken vandaag om de krattenconstructie te realiseren.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Heineken Brarudi-brouwerij in Burundi en het lanceren van een nieuwe productielijn, is aan de studenten gevraagd een boogconstructie van kratten te bouwen. Aanleiding om hulp bij de TU te zoeken is het succes van voorgaande krattenbouwsels zoals de wereldrecordpoging �brug bouwen met bierkratten� en de kerstboom op de Markt in Delft.

De nieuwe uitdaging in Burundi betreft een boogconstructie van 8 meter hoog, 12 meter breed en 1,1 meter diep. Om dit te realiseren zijn 3000 Afrikaanse kratten nodig. Dit geeft een extra dimensie aan het project, want de Afrikaanse variant heeft door zijn hoogte van 32 centimeter andere eigenschappen dan de Nederlandse krat die 22 centimeter hoog is. Op de TU is berekend dat de Afrikaanse kratten meer dan drie keer zo zwak zijn als Nederlandse kratten. Oorzaak hiervan is de grotere hoogte met navenante kniklengte en een dunnere wanddikte. Dit heeft gevolgen gehad voor het ontwerp wat resulteerde in een verbrede basis.

Gereduceerd

Ten opzichte van het aanvankelijke ontwerp van de boog is vooral de diepte van de constructie gereduceerd, omdat het toegezegde aantal kratten niet beschikbaar bleek. Dit kwam de stabiliteit niet ten goede, omdat de hoogte niet is aangepast. Stabiliteit is verkregen door in het ontwerp zowel lege kratten op te nemen als met lege flessen gevulde kratten. Door de gevulde kratten slim in de constructie te verwerken is het mogelijk gebleken de druklijn binnen de kern van de doorsnede te houden. Hierdoor treden alleen drukkrachten op en zullen geen trekkrachten ontstaan. De boog zelf beschrijft bovendien een kettinglijn die zeer geschikt is om zuivere druk op te nemen.

De feestelijke opening is gepland op 31 oktober in het bijzijn van President Pierre Nkurunziza van Burundi en een lid van de raad van bestuur van Heineken.

Reageer op dit artikel