nieuws

Steiger Amercentrale slecht geschoord

bouwbreed Premium

breda – De steiger van de Amercentrale die twee jaar geleden bezweek, was onvoldoende geschoord. Bovendien werden signalen van doorgebogen schoren door de steigerbouwers genegeerd. Dat blijkt uit de dagvaarding voor de rechtszaak over het steigerongeval.

Steigerbouwer Albuko, industrieel reiniger Hertel en hoofdaannemer CMI wordt dood door schuld ten laste gelegd. In de nacht van 28 september 2003 stortte de 65 meter hoge steiger in die was opgebouwd in een van de stoomketels van de elektriciteitscentrale. Daarbij kwamen vijf medewerkers om.

De ontwerper van de steiger, een werknemer van Albuko, wordt bovendien persoonlijk voor dood door schuld vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie deugde de berekening die hij had gemaakt niet, waren de tekeningen onvoldoende en is zijn werk door niemand gecontroleerd. Niet door andere medewerkers binnen Albuko, maar ook niet door externe deskundigen. Een officiële oplevering van de steiger, waarbij een controlelijst werd afgewerkt, heeft zelfs nooit plaatsgevonden. Bovendien verwijt het OM het steigerbouwbedrijf dat er geen acht is geslagen op signalen van gebogen schoren tijdens de opbouw van de steiger. Dergelijke signalen hebben niet geleid tot nieuwe berekeningen of het opnieuw bekijken van het ontwerp.

TNO stelde na onderzoek, waarbij in de computer de steiger �as build� werd opgebouwd, vast dat de constructie slecht was geschoord. Niet alleen waren er te weinig diagonalen toegepast, de gebruikte schoren waren vaak verkeerd geplaatst, zodat er geen vormvaste driehoeken ontstonden. Ook was de steiger niet verankerd aan de ketelwand.

Gisteren diende de regiezitting over deze rechtszaak in Breda. Daar maakte de rechtbank bekend dat ze van plan is de rechtszaal veel technische deskundigen te willen horen. Er zullen onder meer specialisten worden gehoord op het gebied van steigerbouw, NEN-normen, veiligheidsplannen en gritstralen. Een heel leger aan TNO-onderzoekers komt aan het woord. Bestuursvoorzitter J. Knoll van Hertel liet weten tevreden te zijn over deze aanpak. Vooraf had Hertel gevraagd de zaak aan te houden voor meer onderzoeken. Dat onderzoek vindt dus nu niet achter gesloten deuren plaats, maar in het openbaar tijdens de rechtszitting.

De zaak start volgend jaar maart en duurt met onderbrekingen tot medio mei.

Reageer op dit artikel