nieuws

Spanning bij ramen- en deurenbranche stijgt

bouwbreed Premium

BRUSSEL – De branche wacht er al maanden op: duidelijkheid over Europese CE-normeringen waaraan de productie van ramen en deuren moet voldoen. Insiders in Brussel verwachten dat de Europese Commissie in november een definitief besluit neemt. Komende vrijdag is er in de Europese hoofdstad een conferentie, waarop bedrijven zullen proberen laatste wijzigingen te forceren.

Bijna een jaar geleden brak er onder Europese timmerbedrijven paniek uit. Het Europese normalisatie-instituut CEN stond op het punt de Europese productnorm voor ramen en deuren te publiceren en die norm zou kleine bedrijven die producten op maat maken, flink op kosten jagen. In België en Duitsland hield men rekening met banenverlies van duizenden timmerlieden. Wat was er aan de hand?

Op termijn moeten alle bouwproducten CE-gemarkeerd zijn voordat ze op de Europese markt gebracht kunnen worden. Echter, om in aanmerking te komen voor zo�n markering moeten de producten uitgebreid worden getest. En die tests zijn duur. Voor grote producenten die enorme series van producten op de markt brengen is dat minder erg, maar de kleine timmerbedrijven in de gehele Europese Unie vreesden dat ook op maat gemaakte kozijnen en deuren in bijvoorbeeld renovatiepanden duur moesten worden getest.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder – want Brusselse molens draaien langzaam – en gloort er een beetje hoop aan de horizon. In de afgelopen maanden hebben verschillende Europese lobby-organisaties als de European Builders Confederation, Normapme (namens het Europese mkb) en werkgeversorganisatie FIEC er bij de Europese Commissie op aangedrongen dat de regels anders moeten.

Met enig resultaat, want in de zomer kwam de Europese Commissie met het zogenaamde Guidance Paper M, waarin staat uitgelegd wanneer ramen en deuren wel een CE-markering moeten hebben en wanneer niet. Brussel nam de kritiek dat het voor een klein timmerbedrijf onmogelijk is ieder op maat gemaakt product te testen over. Verder werd in de uitleg uit de doeken gedaan dat de markering alleen verplicht is voor producten die fysiek op de vrije markt verhandeld kunnen worden.

De CEN lijkt de verbeteringen van de Commissie echter niet allemaal over te willen nemen zo vertelt K. Iffour van Normapme. “Komende maand stemt het normalisatie-instituut over de definitieve tekst van de richtlijn prEN14351-1 voor ramen en deuren. Wij willen dat CEN de bepalingen uit Guidance Paper M integraal overneemt.” Om meer druk te kunnen uitoefenen praten kleine en middelgrote timmerbedrijven uit heel Europa vrijdag in Brussel met elkaar op de Normapme-conferentie.

Reageer op dit artikel