nieuws

Slotenproducent Assa Abloy zet topman aan de kant

bouwbreed

den haag – De Zweedse slotenproducent Assa Abloy, in Nederland eigenaar van Nemef en Lips, heeft topman B. Dankis aan de kant gezet. Hij is vervangen door J. Molin, die afkomstig is van het Deense stofzuigerconcern Nilfisk.

De board van Assa Abloy wilde gisteren niet veel woorden vuil maken aan het gedwongen vertrek van Dankis, die acht jaar verbonden was aan de onderneming. In een verklaring liet Assa Abloy weten Dankis dankbaar te zijn voor zijn bijdrage aan de groei van het bedrijf, maar dat het “nu tijd is voor een nieuwe leider”.

Met nieuwkomer Molin verwacht het concern verder uit te kunnen breiden. “Met Molin als bestuursvoorzitter zijn er goede kansen om de autonome groei te laten toenemen”, aldus Assa Abloy.

Molin lijkt vooral aangetrokken te zijn om de lopende sanering bij het Zweedse concern tot een goed einde te brengen. Assa Abloy voert momenteel kostenbesparingen door en probeert de productiviteit te verhogen. Molin leidde Nilfisk onlangs succesvol door een reorganisatie heen. De stofzuigerproducent is nu wereldmarktleider.

Dankis maakte gisteren voor het laatst kwartaalcijfers bekend. Assa Abloy behaalde in het derde kwartaal een omzet van 737 miljoen euro, 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern, dat zijn producten wereldwijd afzet, wist in alle regio�s vooruitgang te boeken. Het operationeel resultaat kwam uit op 115 miljoen euro. Voor het hele jaar wordt een stijging van zowel de omzet als het bedrijfsresultaat verwacht. De onderneming voorziet vooral groei door de toenemende vraag naar veiligheidsproducten.

Assa Abloy nam begin 2004 Nemef over van het Amerikaanse concern Black & Decker en werd daardoor marktleider in Nederland. De Zweden waren in ons land al eigenaar van Lips.

Reageer op dit artikel