nieuws

Rotterdam stapt uit Schieveste

bouwbreed Premium

SCHIEDAM – Rotterdam stapt uit een grootschalig project dat de gemeente samen met buurgemeente Schiedam zou gaan ontwikkelen. Het Rotterdamse gemeentebestuur vreest dat de geplande woningbouw in Schieveste onvoldoende rendabel is en steekt zijn energie vooralsnog in andere projecten.

Het Rotterdamse besluit heeft tot gevolg dat de aangekondigde samenwerking in een ontwikkelingsmaatschappij niet doorgaat. De gemeenten zouden daarin de grond in het gebied gezamenlijk gaan exploiteren. De start van de Ontwikkelingsmaatschappij Schieveste was eerder vertraagd doordat de Rotterdamse wethouder Pastors om nader marktonderzoek vroeg. Dat onderzoek, uitgevoerd door drie makelaars, had als conclusie dat “Schieveste een locatie is waar wonen niet voor de hand ligt”. Omdat een groot deel van de circa achthonderd geplande woningen voorzien waren op Rotterdams grondgebied, besloot Pastors daarop tot een pas op de plaats en andere, minder riskante locaties op Rotterdams grondgebied voorrang te geven. Weliswaar waren contracten getekend over het gezamenlijk ontwikkelen van Schieveste maar, schrijft Pastors aan het Schiedamse gemeentebestuur “ontbreken van commitment bij een marktpartij is opgenomen als ontbindende factor”.

De ontwikkeling van woningen in de uiterste westpunt Rotterdam, nabij de rivier, is maar een onderdeel van het totale plan voor Schieveste. Het gebied is in totaal 16 hectare groot. Volgens de plannen moet er 420.000 vierkante meter kantoren, bedrijvigheid, woningen en recreatieve voorzieningen verrijzen. De gemeente Schiedam ziet enorme potentie voor de langgerekte strook, die centraal gelegen is aan de noordzijde van station Schiedam-Centrum. Het gebied wordt ingesloten door de rivier de Schie, het spoor en d A20 en ligt dus op een knooppunt van infrastructuur. Het gemeentebestuur van Schiedam wil van Schieveste een multifunctioneel bovenstedelijk centrum maken met een hoogwaardig karakter en aantrekkingskracht voor de gehele regio.

Projectmanager R. Adriaansens weigert te geloven dat Rotterdam zich definitief uit het project terugtrekt. “We hadden een tijdpad en dat zal door de uitkomsten van het onderzoek worden vertraagd. We hebben flink wat uitzoekwerk te doen. Maar we werken met een verre tijdshorizon. De woningbouw is gepland in de periode 2012-2014.”

In samenwerking met enkele private partijen wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van het stationsplein aan de zuidkant van station Schiedam Centrum, dat ook wordt gerenoveerd. Maar ontwikkeling van een multimediacentrum, een groot bioscoopcomplex en een amusementshal bleek eerder al niet eenvoudig.

Reageer op dit artikel