nieuws

Rijkswaterstaat werkt met innovatief meetschip

bouwbreed

den haag – Rijkswaterstaat heeft een nieuw innovatief meetschip in gebruik genomen. Het meetschip, dat drie oude schepen vervangt, is het eerste type schip van het type catamaran en een stuk sneller en moderner dan de oude schepen, aldus Rijkswaterstaat.

Het aluminium schip, dat �Scheurrak� is genoemd naar een vaargeul uit de Waddenzee, heeft moderne instrumenten om metingen te verrichten voor de bodemligging en waterkwaliteit. Volgens Rijkswaterstaat is het schip van 3,2 miljoen euro in feite een landmeter op zee. De meetgegevens hoeven niet eerst naar kantoor aan wal, maar kunnen direct op het schip worden bewerkt. Het belangrijkste voor de metingen is de zogeheten �multibeam� waarmee in een keer een hele bundel metingen kan worden uitgevoerd. De mulitbeam is aan een speciale kolom in het midden van het schip bevestigd en kan, net als bij een vliegtuigwiel in- en uitgeklapt worden.

Het schip kan met een snelheid van 6 meter per seconde meten; drie keer zo snel als de oude schepen. De catamaran van Rijkswaterstaat zal voorlopig vooral voor metingen op de Waddenzee en op de Noord-Hollandse kustwateren worden ingezet. Het is de bedoeling het schip later ook voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland in te zetten.

De vloot van Rijkswaterstaat bestaat nu uit 130 schepen: meetschepen en patrouillevaartuigen.

Reageer op dit artikel