nieuws

Pompsystemen in tunnels onderzocht

bouwbreed Premium

den haag – Rijkswaterstaat onderzoekt of de ontwerpnormen voor pompsystemen in tunnels moeten worden aangepast in verband met de toenemende kans op extreme regenval. Het onderzoek is begin volgend jaar klaar, zo verwacht verkeersminister Peijs. Aanleiding voor het onderzoek is de wateroverlast in Heinenoordtunnel op de A29 begin vorige maand. Bij een zeer stevige regenbui […]

den haag – Rijkswaterstaat onderzoekt of de ontwerpnormen voor pompsystemen in tunnels moeten worden aangepast in verband met de toenemende kans op extreme regenval. Het onderzoek is begin volgend jaar klaar, zo verwacht verkeersminister Peijs.

Aanleiding voor het onderzoek is de wateroverlast in Heinenoordtunnel op de A29 begin vorige maand. Bij een zeer stevige regenbui kwam er zo�n 40 centimeter water in de tunnel te staan, waarna hij moest worden afgesloten.

In haar antwoord op kamervragen stelt Peijs dat de bui een �aanzienlijk hogere intensiteit� had dan de regenval waarop de ontwerpnormen voor de waterafvoer zijn afgestemd. De normen van Rijkswaterstaat gaan uit van een zware regenbui die eens in de 250 jaar voorkomt.

Volgens Peijs is door de verandering van het klimaat de kans groot dat het afsluiten van tunnels bij extreme regenval vaker voorkomt dan eens in de 250 jaar. Op basis van het onderzoek van Rijkswaterstaat besluit de minister volgend jaar of de normen voor de waterafvoer moeten worden aangescherpt.

Reageer op dit artikel