nieuws

Plat dakje redt installateur zonder valbeveiliging

bouwbreed Premium

groningen – Een installateur is woensdag aan de achterkant van een woning aan de Nachtegaalstraat in Groningen 2,5 meter naar beneden gevallen en belandde op een plat dakje ter hoogte van de zolder. Hij droeg ondanks de voorschriften geen valbeveiliging. De brandweer moest eraan te pas komen om de man naar beneden te krijgen.

Een collega en de bewoonster hebben de man die kneuzingen opliep, op zolder gelegd. Het ambulancepersoneel durfde het niet aan de man op de brancard via de steile trappen te vervoeren. De hoogwerker kon vanaf de straatkant echter niet de achterkant van de woning bereiken. Uiteindelijk heeft woningstichting Nijestee een gat in het dak aan de voorkant van het huis moeten zagen, zodat de hulpverleners op de hoogwerker de brancard wél kon aanpakken.

“Ik kan er nu om lachen, maar gisteren niet”, zegt J. Drenth, directeur onderhoud van Nijestee. De stichting vervangt hoogrendementsketels in 160 huurhuizen. De installateur stond op het hellende dak en wilde een nieuwe rookgasafvoerpijp op het dak monteren toen hij viel.

“Als hij wel aangelijnd was geweest, had hij dezelfde val gemaakt”, zegt een woordvoerder van Inhome Energiewacht in opdracht van wie de installateur de werkzaamheden uitvoert. “De lijn zou 2,5 meter lang zijn geweest, en ook mét beveiliging was hij op het platte dakje op de stapel net verwijderde dakpannen terechtgekomen. Geen excuus natuurlijk om de valbeveiliging niet te dragen. Een reservetuigje lag nota bene voor hem klaar.”

Voor de cv-installateur was het een geluk bij een ongeluk. Directeur Drenth van de woningstichting: “Hij liep nog dezelfde dag wandelend het ziekenhuis uit, maar hij heeft zijn lesje wel geleerd.”

Reageer op dit artikel