nieuws

Optimisme in Duitse bouwsector neemt toe

bouwbreed

wiesbaden – Het optimisme in het Duitse bedrijfsleven neemt opmerkelijk snel toe. De stemmingsindex van het gerenommeerde Beierse instituut Ifo steeg van september op oktober van 96 tot 98,7 punten. Met die score werd de hoogste stand bereikt sinds oktober 2000.

De bouwbedrijven met twintig of meer medewerkers schreven in augustus 7,5 procent meer opdrachten dat in dezelfde maand een jaar geleden. De vooruitgang komt uitsluitend uit de hoek van de grond-, wegen- en waterbouw. De gww-sector slaagde erin maar liefst 22,6 procent meer orders binnen te halen. De burgerlijke en utiliteitsbouw daarentegen incasseerde andermaal 7,2 procent krimp.

In de eerste acht maanden van het jaar zag de Duitse bouwnijverheid zijn omzet slinken met 10,1 procent tot 43,9 miljard euro. Daardoor raakte de bedrijfstak 4,9 miljard euro aan omzet kwijt. Het aantal werknemers in de bouw daalde in die periode met 9,5 procent tot 693.000.

De branche haalde in de periode januari-augustus 5,2 procent minder opdrachten uit de markt dan in de vergelijkbare maanden in 2004. De burgerlijke en utiliteitsbouw had de portefeuilles 37,7 procent minder goed gevuld dan in 2000. De gww-sector raakte sinds de eeuwwisseling 15,3 procent achterop.

Directeur Sinn van Ifo verklaart het nieuwe optimisme bij het Duitse bedrijfsleven vooral uit de goede vooruitzichten op het gebied van de export. De trend van toenemend zelfvertrouwen bij de ondernemers zet zich vermoedelijk door vanwege de komst van het nieuwe kabinet. De coalitiekandidaten CDU/CSU hebben vergaande afspraken gemaakt tot grote bezuinigingen om de economie na tien jaar treurnis weer uit het slop te halen.

Reageer op dit artikel