nieuws

Onenigheid over herstel bruggen Calatrava in Haarlemmermeer

bouwbreed

haarlemmermeer – De gemeente Haarlemmermeer heeft de Belgische staalbouwer Victor Buyck Steel Constructions verzocht tussen nu en twee weken te reageren op het hersteladvies dat TNO heeft opgesteld voor twee van de drie Calatravabruggen. De bruggen over de Hoofdvaart in Haarlemmermeer vertonen roestplekken en het asfalt hecht op sommige plaatsen niet goed aan het beton.

De prestigieuze Calatravabruggen, Citer, Harp en Luit zijn ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en zijn in 2004 geopend. De roestschade is afgelopen voorjaar ontdekt. Sindsdien bestaat er discussie over de aansprakelijkheid van de schade. Het hersteladvies is ook gericht aan de civiele aannemingscombinatie DVH die het betonwerk heeft verzorgd.

Onderzoeksbureau TNO heeft het advies opgesteld onder andere op basis van het onderzoek dat ingenieursbureau Witteveen + Bos had verricht in opdracht van de gemeente. Na een second opinion heeft TNO bepaald dat de twee bruggen waar het om gaat niet half afgebroken hoeven te worden, maar dat herstel ook mogelijk is zonder de bruggen te demonteren.

Zijn de aannemers niet bereid voor de vorst de bruggen te herstellen, dan zoekt de gemeente een andere manier om de schade te herstellen en zal zij de gemaakte kosten via een juridische procedure proberen te verhalen op Victor Buyck en combinatie DVH.

M. van der Garde, woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, benadrukt dat de constructie verder prima is. “De verkeersveiligheid is niet in het geding, maar we willen problemen bij onderhoud op de langere termijn voorkomen. Zo kan het asfalt dat bij de Citer niet goed op het beton is gehecht bij vorst problemen opleveren.”

Roestvorming is geconstateerd in naden tussen het beton en het stalen dek. “Die moeten worden schoongemaakt en opgevuld met kit om roestvorming in de toekomst te voorkomen. Ook zijn delen onder de betonnen rand bij de staalconstructie niet geschilderd.”

Victor Buyck is van mening dat zij deze delen niet had hoeven te verven. De gemeente Haarlem meent bewijzen te hebben dat de aannemer dat wel had moeten doen. Het herstel kan volgens Van der Garde enkele tonnen gaan kosten. Victor Buyck kan nog niet reageren op het hersteladvies dat nog bestudeerd moet worden.

Saillant detail is dat Victor Buyck voor de uitwerking van het ontwerp, de productie en de montage van de drie bruggen onlangs de Europese staalprijs heeft gewonnen.

Reageer op dit artikel