nieuws

Ondernemers blijven zich ergeren aan regeldruk

bouwbreed Premium

den haag – Ondernemers blijven bij het kabinet klagen over irritante regeldruk. Nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat de ergste klachten worden verholpen.

Dit schrijven minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) in de voortgangsbrief Aanpak Administratieve Lasten. Nog dit jaar wordt onderzocht of er vaste wijzigingsmomenten voor wetgeving kunnen worden ingevoerd, zodat ondernemers niet langer worden opgescheept met tussentijdse wijzigingen.

Voorts wil het kabinet nog deze maand de groslijst klaar hebben die duidelijk moet maken hoeveel nationale regels momenteel bovenop de EU-regelgeving worden gestapeld. Het kabinet wil een vermindering van nationale regels. Dit jaar komt het kabinet ook met een voorstel om de arbeidstijdenwet te vereenvoudigen. Voor het voorjaar van 2006 staat de doorlichting van het vergunningenstelsel op nut en noodzaak op het programma. Gemeenten doen dat ook met hun vergunningen.

Voorts wordt eind 2006 het basisregister ondernemingen en instellingen ingevoerd, zodat ondernemers nog maar één keer hun gegevens hoeven aan te leveren. Verder worden de vergunningen op het gebied van flora en fauna, monumenten en de wet verontreiniging oppervlaktewater en omgeving ondergebracht in één loket en deels in elkaar geschoven.

Het kabinet stelt, ondanks de klachten van de ondernemers, wel op schema te liggen. Aan het eind van dit jaar zal voor ruim 1,6 miljard euro aan administratieve lasten voor bedrijven zijn afgeschaft.

Reageer op dit artikel