nieuws

Mysterieuze vloeistof beschermt tegen vuur

bouwbreed

den haag – Fabrikant Isolflame begint met de productie van een substantie die het mogelijk maakt producten te beschermen tegen vuur. Het product, dat zelfs bomen tegen brand kan beschermen, zal binnenkort uitvoerig worden getest.

Deze week start Isolflame in een productiehal op het Philips-terrein in Stadskanaal met de productie van een vloeistof die producten beschermt tegen vuur. Algemeen directeur E. Holwerda spreekt over het behandelen van auto�s, vliegtuigen en zelfs bomen om ze te beschermen tegen vlammen. “Isolflame vertraagt de brand niet alleen, maar stopt ook de vlammen”, zegt Holwerda, die zich verder niet uitlaat over de samenstelling en werkzame bestanddelen van de vloeistof. Ook is nog niet bekend in welke verhouding het materiaal geschikt is voor welk product en wat de invloed is op het milieu. “Dit zullen we in de komende tijd door diverse instituten laten onderzoeken.” Holwerda is sinds het uitsturen van een persbericht over de start van zijn bedrijf afgelopen zaterdag, overspoeld met vragen. De naam Iso-Flame moest vervangen worden omdat deze al bestond.

F. Paap van TNO Bouw is sceptisch. “Wij hebben het product nog niet getest maar er zijn veel van dergelijke producten op de markt. Bedrijven als Magma en Flameguard hebben een groot assortiment aan producten die materialen in meer of mindere mate brandwerend maken. Deze producten werken vaak op basis van chloriden en bromiden.” TNO is inmiddels door het bedrijf benaderd om het product op diverse ondergronden te testen conform de eisen van NEN 6065 en NEN 6940.

K. Mulder, commandant van de bedrijfsbrandweer van Philips, was onder de indruk van de resultaten van een kleinschalige demonstratie: “Ik ken soortgelijke producten, maar wat ik hier zag was imponerend. De resultaten zijn beter dan wat ik ooit gezien heb.”

Holwerda werkte bij Philips en samen met enkele collega�s kwamen ze jaren geleden op het spoor van de brandbeschermende vloeistof. Een brand in de fabriek in 2003 was de aanzet om er serieus mee door te gaan.

Isolflame produceert nu 1000 liter per week. De prijs ligt op 15 euro per liter. In de loop van volgend jaar zal ook een vaste stof op de markt komen waarmee het toepassingsgebied nog groter wordt. Holwerda: “We denken aan opnemen in printplaten, in de grondstoffen van bouwmaterialen of zelfs in de lijm van behang.”

Reageer op dit artikel