nieuws

Meerjarige afspraken over huurprijs duurdere woningen

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (VROM) overlegt met commerciële verhuurders om te bekijken of zij met hen meerjarige afspraken kan maken over de huurprijs voor de woningen, waarvan straks de huur wordt vrijgegeven.

Hiermee geeft Dekker invulling aan het advies van de commissie-Leemhuis, die in opdracht van Dekker en de Woonbond onderzoek deed naar versterking van zeggenschap en de positie van huurders. De resultaten van de commissie zijn gisteren gepresenteerd.

De commissie stelt voor dat commerciële verhuurders en huurders afspraken maken voor bijvoorbeeld een periode van vijf jaar. Daarmee moet vooral de onzekerheid van huurders van te liberaliseren woningen worden verminderd. In geval van huurverhoging na deze periode, moeten de verhuurders “een redelijke aanzeggingstermijn” hanteren voor de huurders, aldus de commissie.

De Woonbond kan zich vinden in dit advies. De vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, de IVBN, moet de adviezen van de commissie nog bestuderen en komt pas vrijdag met een reactie naar buiten tijdens een symposium van de Woonbond. Ook Dekker reageert voor het einde van dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, geeft in een eerste reactie aan zich goed te kunnen vinden in de keuze van de commissie dat de rechten van de huurders bij alle verhuurders, corporatie of commercieel, gelijk worden getrokken. Aedes reageert vrijdag op het Woonbond-symposium ook uitgebreider op de adviezen.

De commissie-Leemhuis adviseert voorts dat de zeggenschap van alle huurders zoveel mogelijk wordt gegarandeerd in de Overlegwet. Zo moeten ze het recht krijgen op informatie, overleg, advies en initiatief als het gaat om bijvoorbeeld verkoop van huurhuizen of herstructurering van oude wijken. Invoering van instemmingsrecht voor huurders, een wens van de Woonbond, gaat de commissie te ver.

Reageer op dit artikel