nieuws

Margraten slijpt de messen

bouwbreed Premium

maastricht – Ankerpoort BV mag maximaal nog 5,8 hectare mergel afgraven in groeve t Rooth in Margraten. Dat heeft de provincie Limburg besloten.

De gemeente Margraten heeft al laten weten geen vergunning af te geven. Margraten wil een snel einde aan de afgravingen.

Bijna anderhalf jaar geleden vernietigde de Raad van State een provinciale vergunning voor de afgraving van 17 hectare. Daarom maakt de provincie de gunning kleiner, zodat Ankerpoort nog tot 2008 kan afgraven. Daarna is het afgelopen met de mergelwinning in Margraten. Maar Margraten acht de nieuwe beslissing van de provincie in strijd met de uitspraak van de Raad van State en scherpt de messen. De Raad van State besliste immers dat het bedrijfsbelang niet opwoog tegen de waardevolle natuur rond �t Rooth.

De provincie probeert nu via een omweg de gemeente voor voldongen feiten te zetten. Dat doet zij door het gebied van de voorgenomen uitbreiding van groeve �t Rooth van 17 hectare niet meer onder het beschermingsregime van de Ecologische Hoofdstructuur te laten vallen.

Reageer op dit artikel