nieuws

Maastoren ontstijgt huidige hoogbouw

bouwbreed Premium

rotterdam – De Rotterdamse ontwikkelaar OVG wil komend jaar nog beginnen met de bouw van een 156 meter hoge kantoortoren op de Kop van Zuid.

Hoofdhuurders Deloitte en AKD Prinsen Van Wijmen hebben het voorlopig ontwerp inmiddels goedgekeurd. De Maastoren komt deels in het water van de Spoorweghaven naast het gerechtsgebouw. Dat vereist de realisatie in het water van een aanvaarvoorziening op 25 meter van het gebouw. Diederik Dam (Dam & Partners Architecten) heeft in samenwerking met de Parijse architect Odile Decq een ontwerp geleverd dat bestaat uit twee hoge schijven van 100 en 156 meter. De ene ligt langs de Laan op Zuid, de andere staat loodrecht op de Wilhelmina Pier. Het hoogste gedeelte telt 43 bouwlagen, waarvan acht bovengrondse parkeerlagen (630 parkeerplaatsen). In de kelder komen nog twee parkeerlagen. In de 10 meter hoge plint is ruimte voor horeca en andere publieke functies.

Opmerkelijk is dat voor driekwart van het totale verhuurbare vloeroppervlak van 36.500 vierkante meter al een huurder is gevonden. Plannen die in het recente verleden werden gelanceerd voor hoge gebouwen gingen voorlopig in de ijskast omdat de verhuur niet wilde lukken. Bekendste voorbeeld is de Coolsingeltoren (187 meter) die op de plaats van het oude Luxortheater moet verrijzen. Het theater blijft voorlopig nog drie jaar open, omdat er geen schot zit in het plan.

De ontwikkelingsovereenkomst tussen OVG en Rotterdam is inmiddels vrijwel afgerond. De tijdsdruk voor het project is fors, want hoofdhuurder Deloitte wil het gebouw al in 2008 kunnen betrekken.

Reageer op dit artikel