nieuws

Legale bouwsector Curaçao komt moeilijk aan opdrachten

bouwbreed Premium

willemstad – De omzet van bonafide bedrijven in de bouwsector op Curaçao, is in de afgelopen twee jaar met 22,6 procent gedaald. In totaal gingen daardoor ruim vijfhonderd arbeidsplaatsen verloren. Dit heeft het CBS becijferd.

De Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) zegt dat het verder bergafwaarts zal gaan als overheid niet snel ingrijpt. De afgelopen maanden zijn tal van bouwbedrijven op het eiland failliet gegaan. De AAV zegt dat veel meer hetzelfde lot wacht. “De werkgelegenheid holt met rasse schreden achteruit door een gebrek aan overheidsopdrachten en het onzekere particuliere werkaanbod, plus oneerlijke concurrentie.”

Volgens de belangenvereniging is het vandaag de dag eenvoudiger om op Curaçao illegaal een bouwbedrijf te beginnen dan legaal. “Het ontbreekt totaal aan controle op bedrijven die geen sociale premies en loonbelasting afdragen en die met illegale of onderbetaalde contractarbeiders werken. Tegelijkertijd moeten de reguliere aannemers wel aan allerlei voorschriften voldoen, zoals veiligheidsmaatregelen, milieubepalingen en afdrachten. En ze worden daarop ook gecontroleerd.”

De AAV wil onder meer dat de wet Ketenaansprakelijkheid wordt doorgetrokken naar de opdrachtgever.

Reageer op dit artikel