nieuws

Kwaliteit van verpleeginstellingen in Zuid-Holland ver onder landelijk niveau

bouwbreed Premium

utrecht – De kwaliteit van de gebouwen van verzorgings- en verpleeginstellingen in Zuid-Holland ligt ver onder het landelijke niveau. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen. In de provincie voldoet 80 procent van de onderzochte zorghuisvesting niet aan de eisen.

In heel Nederland voldoet ruim 60 procent van de gebouwen van verzorgingstehuizen niet aan de norm die het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen hanteert. In Groningen ligt de kwaliteit van de gebouwen in de onderzochte sector het hoogst. In tegenstelling tot het landelijke niveau komt in de provincie 60 procent van de huisvesting wél door de keuring heen.

Na Zuid-Holland hebben de verzorgings- en verpleeginstellingen in Zeeland en Gelderland de slechtste huisvesting. In de provincies voldoet driekwart van de gebouwen niet aan de eisen. Op de vierde en vijfde plaats volgen Utrecht en Noord-Brabant waar twee op de drie gebouwen van het Bouwcollege – dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) toezichthoudt op de huisvesting van zorginstellingen – een onvoldoende krijgen.

De Noordelijke provincies hebben de huisvesting van de verzorgingstehuizen het beste voor elkaar. Na Groningen zijn het Friesland en Drenthe die de beste scores binnenhalen. De Friezen ontlopen de Groningers niet veel, 60 procent van hun zorginstellingen zit in een goed gebouw. In Drenthe beschikt de helft van de verzorgingsinstellingen over een huisvesting die is goedgekeurd door het Bouwcollege.

Verzorgingstehuizen zitten vooral met hun sanitaire voorzieningen in de maag. Bij driekwart van de instellingen voldoen de toiletten en badkamers niet aan de eisen. In veel gevallen zijn de ruimtes te klein om een rolstoel in te kunnen plaatsen.

De toegankelijkheid is bij 40 procent van de verzorgingstehuizen een probleem. Hierbij spelen de ondermaatse liften een belangrijke rol. Zo moet de helft van de bewoners in de verzorgingstehuizen het doen met een lift waarin geen brancard past.

In verpleeghuizen zorgen de kamers voor problemen. Als het om vierkante meters gaat voldoen de meeste ruimtes wel aan de eisen, maar de afmetingen zorgen ervoor dat bij eenderde van kamers het verzorgend personeel zijn werk niet goed kan uitvoeren.

De problemen rond de huisvesting van verzorgings- verpleegtehuizen hangen volgens het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen grotendeels samen de uitbreiding van zorgtaken van de instellingen waardoor andere eisen worden gesteld aan de huisvesting.

Staatssecrtaris Ross-Van Dorp liet gisteren weten dat zij verouderde verpleeg- en verzorgingshuizen gaat aanschrijven om snel met ver- of nieuwbouwplannen te komen. Voor de komende vier jaar heeft zij 40 miljoen euro gereserveerd om de gebouwen te verbeteren

Reageer op dit artikel