nieuws

Kust is veilig maar moet dat blijven

bouwbreed Premium

DEN HAAG – De bescherming tegen de zee in woongebieden langs de kust is op dit moment voldoende. Dat stelt de commissie-Poelmann, die dat op verzoek van staatssecretaris Schultz van Haegen (waterstaat) heeft onderzocht. Maar de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatveranderingen, noodzaakt de staatssecretaris tot maatregelen, liet zij gisteren weten. Een daarvan […]

DEN HAAG – De bescherming tegen de zee in woongebieden langs de kust is op dit moment voldoende. Dat stelt de commissie-Poelmann, die dat op verzoek van staatssecretaris Schultz van Haegen (waterstaat) heeft onderzocht.

Maar de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatveranderingen, noodzaakt de staatssecretaris tot maatregelen, liet zij gisteren weten. Een daarvan is de uitbreiding van zandopspuitingen op het strand en onder water. De kans op schade door duinafslag en overstroming bij stormen mag niet toenemen, waarschuwt de commissie.

Het behoud van de huidige bescherming in de zogeheten buitendijkse woongebieden aan de kust biedt zekerheid en is daarmee gunstig voor het investeringsklimaat. Gemeenten, provincies en waterschappen moeten mogelijkheden krijgen om meer dan nu in de kustplaatsen te bouwen. Dit is van belang voor dertien badplaatsen, waaronder Zandvoort, Katwijk en Cadzand. Schultz neemt de adviezen over.

Reageer op dit artikel