nieuws

Hover-Track Veldhuizen combineert lage bodemdruk met hoge snelheid

bouwbreed Premium

groenekan – Hover-Track noemt Veldhuizen Wagenbouw zijn nieuwe rupsvoertuig. De fabrikant uit Groenekan adviseert het voor onder meer betonstorten in kassen, voor werk op het strand en voor het leggen van buizen. Veldhuizen bouwde de Hover-Track op uit standaard componenten. Daarmee blijven de kosten laag en zijn vervangende onderdelen overal te krijgen.

De cabine, het chassis en de assen komen uit een Iveco Trakker. De cursormotor heeft een inhoud van 13 liter en genereert een vermogen van 328,1 kilowatt bij een koppel van 2200 newtonmeter. Iveco levert een chassis van 10 millimeter dik dat extreem zware belastingen moet weerstaan. Achter in het chassis is een vangmuil met een doorsnede van 50 millimeter gemonteerd met tweeleidings luchtremmen en een ABS- aansluiting. Achter heeft het voertuig 16-tons assen met een naafreductie van 6.09. Zo vermindert de belasting op de versnellings- en tussenbakken. Het toerental van de motor bedraagt bij 45 kilometer per uur 1100 omwentelingen per minuut. De assen zijn ook voorzien van verhoogde ontluchtleidingen zodat het voertuig nog door 80 centimeter hoog water kan rijden.

Kippen gebeurt met een 30-tons Hyva-haakarmsysteem met een aanpikhoogte van 1,50 meter. De haak pikt alle standaardcontainers van 5,0 tot 7,5 meter aan. De arm kan de lading 1,60 meter naar achteren verplaatsen zodat er gewicht van de vooras naar het rupsstel wordt verplaatst. Het rupsstel is opgebouwd uit vol rubberen snellooprupsen met een contactoppervlak van 1,75 vierkante meter per rups. Een leeg voertuig drukt met deze rupsen met 290 gram per vierkante centimeter op de bodem en een beladen 1200 gram per vierkante centimeter. De rupsen lopen om de versterkte luchtbandwielen van de Iveco-assen. Rubber wielen zoals die in de havens worden gebruikt voor containertransport dienen als looprollen. De naven komen uit 9-tons snelverkeer SAF-assen. Het rupsstel biedt een laadvermogen van 42 ton.

Een wisselsysteem reduceert de bandenspanning in het terrein tot 0,7 bar en naar 4 bar op de weg. Eén knop op het schakelbord bedient de wisseling van de bandenspanning. Geïnteresseerden kunnen de Hover-Track huren vanaf 700 euro per dag. Veldhuizen levert het voertuig voor 100 euro op locatie af.

Reageer op dit artikel