nieuws

Houten draagconstructie weerstaat enorme trekkrachten

bouwbreed Premium

harderwijk – Krachten tot 30 kilonewton moest Buitink Technology kwijt in de overkappingsconstructie van de entree van het Dolfinarium in Harderwijk. Geen sinecure bij gelamineerd hout dat onder voorspanning staat van een membraan.

Gespannen membranen worden meestal gebruikt in combinatie met staalconstructies. Die zijn immers bij uitstek in staat trekkrachten op te vangen. Er zijn gemakkelijk momentvaste verbindingen mee te realiseren. Maar in het geval van de nieuwe entree voor het Dolfinarium koos het Franse architectenbureau Eremco voor de combinatie met houten gelamineerde liggers. Tentenmaker Buitink Technology uit Duiven mocht de puzzel technisch oplossen. Onlangs legde het bedrijf de laatste hand aan de entree.

Probleem was volgens R. de Vries van Buitink dat geen uithouder van de tenten gelijk was aan de andere. Kromming, lengte en hoek waaronder de uithouders aan de kronkelende hoofdligger moesten worden bevestigd, varieerden sterk. Vooral in de punten van die uithouders concentreerden zich enorme krachten. De membranen, die onder flinke voorspanning staan, kunnen namelijk flinke windkrachten overdragen op de constructie. Zuiging was maatgevend voor het ontwerp.

Ook voor de onderlinge bevestiging van de houten delen moesten speciale ventilerende details worden ontwikkeld, zodat water dat in de verbinding komt er ook weer uit kan. Dat vergde goede samenwerking van staalconstructeurs, houtconstructeurs en membraankenners, want standaardverbindingen waren niet voorhanden. Al met al kon er lang niet zo licht worden geconstrueerd als gebruikelijk bij tentconstructies. Draait Buitink normaal gesproken zijn hand niet om voor een zeil met een oppervlak van een paar duizend vierkante meter; de nog geen 300 vierkante meter voor het Dolfinarium waren volgens De Vries een erg gecompliceerde opdracht.

Bovendien werden de zeilen uitgerust met een regenrand, die hemelwater naar bepaalde de hoekpunten toe leidt van waaruit het langs kettingen wordt afgevoerd naar het maaiveld. Het membraan bestaat uit een pvc-gecoat polyesterdoek met een teflonhoudende toplaag. Het is met computergestuurde machines op maat gesneden en door middel van hoogfrequent lassen in de juiste vorm gemodelleerd.

Reageer op dit artikel