nieuws

Herinrichting van rivier De Berkel

bouwbreed

eibergen – Waterschap Rijn en IJssel investeert de komende vier jaar 20 miljoen euro in de herinrichting van de rivier De Berkel. De Achterhoekse rivier, en ook de zijbeken, krijgen een meer natuurlijk karakter in de vorm van een ecologische verbindingszone. Daarnaast komen er retentiegebieden die het water langer moeten vasthouden. De rivier werd veertig […]

eibergen – Waterschap Rijn en IJssel investeert de komende vier jaar 20 miljoen euro in de herinrichting van de rivier De Berkel. De Achterhoekse rivier, en ook de zijbeken, krijgen een meer natuurlijk karakter in de vorm van een ecologische verbindingszone. Daarnaast komen er retentiegebieden die het water langer moeten vasthouden.

De rivier werd veertig jaar geleden gekanaliseerd. De snelle afvoer van het water leidt stroomafwaarts soms tot wateroverlast, terwijl elders de landbouw met verdroging kamp, omdat het water niet wordt vastgehouden. Dat gaat bij de herstructurering veranderen. In totaal wordt de rivier in vijf fasen over een lengte van 80 kilometer heringericht. De financiering is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, Europa en de provincie Gelderland. Voor iedere fase komt een aparte aanbesteding. Een woordvoerder van het waterschap verwacht dat het eerste deel eind deze maand wordt aanbesteed.

Reageer op dit artikel