nieuws

Handel in kapitaalbelangen pps lucratieve zaak

bouwbreed Premium

londen – Het Britse bedrijf PFI Infrastructure, dat handelt in kapitaalbelangen in pfi- (private finance initiative) en andere pps-projecten, heeft in het boekjaar tot 1 juli op een omzet van net 10 miljoen euro liefst 3,6 miljoen winst gemaakt.

PFI Infrastructure heeft in het eerste jaar van zijn bestaan veertien belangen aangekocht voor een totaal bedrag van ruim 30 miljoen euro. Die belangen zijn enkele maanden later al 34,3 miljoen waard, heeft PFI Infrastructure berekend.

Het doorverkopen van kapitaalbelangen in pfi-projecten is een lucratieve maar tegelijk bekritiseerde handel. De Britse bouwer Carillion heeft bijvoorbeeld in 2003 en 2004 40 miljoen euro winst gemaakt op het verkopen van belangen in enkele langjarige pfi-projecten. De aannemers stoten hun belang af als de feitelijke bouw is afgerond om zo financiële middelen vrij te maken voor volgende projecten.

Het in deze handel gespecialiseerde PFI Infrastructure is vorig jaar aan de Londense beurs voor kleine fondsen AIM genoteerd en haalde daarmee 68 miljoen euro aan werkkapitaal op. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op “transacties waar de inkomensstroom vanuit de publieke sector niet afhankelijk is van het vraagniveau”.

Vermogensbelangen

PFI Infrastructure heeft onder meer een belang in een project voor enkele honderden woningen voor militair personeel in Schotland en voor het beheer en onderhoud van de straatverlichting in Staffordshire. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf voor 1,6 miljoen euro het aandelenbelang in een ziekenhuis in Tiverton overgenomen van aannemer MJGleeson. PFI Infrastructure treedt daarnaast ook op als financiële partner bij het opzetten van een pfi-project. Zo neemt het bedrijf voor 5,4 miljoen euro deel in een project voor negen scholen in Schotland die worden gebouwd door Balfour Beatty� dochterbedrijf Mansell.

Diverse aannemers met veel pps-activiteiten hebben laten weten dat ze die op een geschikt moment zullen afstoten. Het Britse Amec stelt bijvoorbeeld “toenemende inkomsten te verwachten uit de pps-portefeuille, onder meer door de verkoop van de investeringen”.

Ook Koninklijke BAM Groep, dat zeer actief is op de Britse pps-markt, wil met bestaande belangen deze weg bewandelen. In het laatste jaarverslag spreekt BAM van het “desinvesteren van vermogensbelangen in gerealiseerde pps-projecten”. Woordvoerder Arno Pronk: “Wij zijn dat inderdaad van plan om op die manier geld vrij te maken voor volgende projecten. Maar er is op dat gebied tot nu toe nog niets gebeurd, en op dit moment zijn er ook geen onderhandelingen met mogelijke gegadigden.”

PFI Infrastructure meldt daarbij dat deze secondaire handel de laatste tijd aanzienlijk moeilijker is geworden. Nadat enkele aannemers opvallend grote winsten op dergelijke transacties bleken te maken, hebben zich meer kandidaten op deze markt gestort. “We zijn een paar keer weggespeeld bij veilingen, waarbij we toch een prijs boden die gezien de mogelijke opbrengsten en risico�s realistisch leek”, meldt bestuursvoorzitter Richard Jewson. Hij voegt daar aan toe dat zich steeds meer partijen aandienen die er op uit zijn snel een groter marktaandeel op te bouwen.

Het Britse ministerie van Financiën heeft, na kritiek uit het Lagerhuis, enige tijd geleden paal en perk gesteld aan overmatige winsten van pps-projecten door herfinanciering na de start. Het ministerie heeft �vrijwillig� met de sector afgesproken dat dergelijke opbrengsten voor de helft terugvloeien in de staatskas, waar immers ook de jaarlijkse betalingen voor de pps-contracten uit komen.

De National Audit Office onderzoekt momenteel of de nieuwe regeling goed werkt. De Britse Rekenkamer heeft daarbij aangekondigd nadrukkelijk ook te kijken naar het ontduiken van de afspraken doordat “partners er voor hebben gekozen niet via herfinanciering maar via verkoop van hun belangen op de secondaire markt winst te maken”. Het rapport van de NAO wordt later dit najaar verwacht.

Reageer op dit artikel