nieuws

Futuristische dierenopvang Amsterdam-Osdorp

bouwbreed

amsterdam – Amsterdam krijgt een nieuw dierenasiel. Met ruimte voor bijna vijfhonderd katten en een kleine tweehonderd honden wordt de huisdierenopvang in Osdorp het grootste van Nederland. Het Amsterdamse bureau Arons en Gelauff Architecten tekent voor het futuristische ontwerp.

De vorm van het complex is volgens architect Floor Arons allereerst bepaald door de plek. Aan de rafelrand van stadsdeel Osdorp, in de oksel van de ringweg, was een driehoekig stuk grond beschikbaar. “Een haast onmogelijke locatie”, stelt de architect. Niet eerder ontwierp zijn bureau een huisdierenopvang. “Het gebouwentype lijkt enigszins op een gevangenis: het is een in zichzelf gekeerde constructie. De dieren moeten er veilig kunnen worden opgeborgen.”

Bovendien wilde hij samen met kantoorgenoot Arnoud Gelauff de plaatsing van alle mogelijke hekwerken voorkomen. “Overal in Nederland verdwijnen dierenasiels achter metershoge hekken. Dat hebben we weten te bereiken door de plaatsing van de hondenkennels rond twee pleinen. De achterzijde van de hokken vormt de gesloten gevel.”

Een dergelijke vorm heeft volgens hem ook als voordeel dat de hokken voor het personeel gemakkelijk bereikbaar zijn. Het gebouw is overzichtelijk. Arons heeft in vergelijking met traditionele ontwerpen de benodigde verkeersruimte sterk weten te verminderen. Bovendien wordt mogelijke geluidsoverlast door blaffende honden beperkt. “Er wonen niet zoveel mensen in de buurt, maar toch moet overlast worden voorkomen. Door ook nog eens de kattenverblijven op de eerste etage te plaatsen ontstaat een extra geluidsbuffer.”

Verder hebben beide architecten gezorgd voor een slijtvast gebouw. “De verblijven worden met waterstralen onder hoge druk gereinigd. Het oude asiel was bijna weggespoten. Wij hebben nu gekozen voor prefab betonnen elementen die tegen een stootje kunnen.”

De gemeente stelde als extra eis dat de nieuwbouw goed in de aanwezige groenstructuur moest passen. “De buitengevel wordt door aannemingsbedrijf BAM voorzien van gekleurde aluminium beplating. Door het gebruik van stroken in twaalf verschillende groen-tinten ontstaat een nieuwe versie van het gras op de naastgelegen oude dijk,” aldus Arons.

De nieuwbouw vervangt de twee bestaande Amsterdamse asielen. Het oude asiel aan de Polderweg in Oost/Watergraafsmeer wordt verplaatst om plek te maken voor een woonwijk. Voor de bouw van het dierenasiel is een budget van acht miljoen euro beschikbaar. Oplevering medio volgend jaar.

Het dierenasiel komt op een driehoekig stuk grond in de oksel van de ringweg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels