nieuws

EVO: Plannen bestelbusjes in prullenbak

bouwbreed

den haag – Verladersorganisatie EVO blijft ontevreden over de plannen van staatssecretaris Wijn (Financiën) voor een andere fiscale behandeling van de auto van de zaak. De tegemoetkoming van Wijn voor werknemers die niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden in de auto van de zaak of bestelbus, haalt volgens EVO niets uit.

Gisteren werd bekend dat Wijn zijn plannen voor een nieuwe fiscale behandeling van de auto van de zaak heeft aangepast. In het nieuwe voorstel van de staatssecretaris, dat morgen in de ministerraad wordt besproken, krijgen de werknemers die jaarlijks niet meer dan 500 kilometer rijden in hun auto van de zaak op voorhand de mogelijkheid om aan de nieuwe fiscale bijtelling via de loonbelasting te ontkomen.

Ze moeten daarvoor voor het einde van dit jaar bij de Belastingdienst een verklaring indienen dat ze hun auto van de zaak of bestelwagen nauwelijks privé gebruiken. Met de verklaring kan de fiscus er volgens Wijn snel van op de hoogte worden gebracht dat de werknemer niet verplicht is tot de fiscale bijtelling van 22 procent van de waarde van de auto. De betrokken werknemers moeten wel een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden om aan het einde van het jaar aan te tonen dat ze niet te veel privé hebben gereden.

Volgens EVO zal geen enkele chauffeur van een bestelbusje in aanmerking komen voor de nieuwe regeling met de verklaring omdat een gedetailleerde rittenadministratie noodzakelijk is. “Chauffeurs rijden soms wel veertig ritten op een dag en het zijn mensen die met hun handen werken, geen boekhouders. Fouten zijn er dus altijd en dus leveren bestelautorijders massaal 200 euro per maand netto in”, aldus EVO, die wil dat het gehele plan van Wijn in de prullenbak verdwijnt.

Loonbelasting

De organisatie krijgt steun van de PvdA in de Tweede Kamer. Tweede-Kamerlid F. Crone wil net als EVO dat er voor busjes die schilders of loodgieters gebruiken helemaal geen bijtelling meer plaatsvindt.

Vanaf 1 januari wordt het gebruik van een lease-auto verrekend via de loonbelasting, en niet langer via de inkomstenbelasting. De fiscale bijtelling van de auto van de zaak of bestelbus wordt daarom straks maandelijks via het loonstrookje verrekend.

Regeringsfracties CDA en VVD drongen er enige tijd geleden op aan dat Wijn zijn plannen zou aanpassen. Volgens diens oorspronkelijke plannen zouden de werkgevers moeten gaan bijhouden of hun werknemers meer dan 500 kilometer privé rijden in de auto van de zaak. CDA en VVD voelden daar niets voor omdat dit voor bedrijven enorm veel papierwerk zou opleveren.

Reageer op dit artikel