nieuws

Europa grijpt niet in, maar Europa toetst

bouwbreed Premium

amsterdam – Na de Volkskrant en het ANP bracht ook Cobouw in de editie van zaterdag/maandag het nieuws dat niets de gemeente Amsterdam nog in de weg staat om te mogen investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk. Maar in het bericht staat helemaal niets nieuws. Sterker, Amsterdam heeft in dit stadium de toestemming van Europa helemaal niet nodig.AANHEF_SUB:beschouwing

D. Van der Woude wordt er een beetje moe van. “Velen denken dat Europa maar te pas en te onpas overal een stokje voor kan steken. En sommige marktpartijen helpen dat verhaaltje in leven te houden.” Waarmee de woordvoerder van het hoofdstedelijke Citynet – het ontwikkelingsvehikel dat de voorloper moet zijn van een publiek-private BV die straks het Amsterdamse glasvezelnet mag aanleggen en beheren – doelt op kabelboeren als UPC, Essent en Casema en hun belangenbehartiger Vecai. Want die zijn als de dood dat in heel Nederland straks een super snel netwerk ligt waar alle huishoudens op zijn aangesloten. Een netwerk waar de kabelaars geen belang in hebben omdat ze tot nu toe te angstig zijn mee te investeren in het aanleggen van het laatste stukje glasfiber van de straat tot in de woningen. “Oneerlijke concurrentie en ongeoorloofde staatssteun!” roepen ze dus iedere keer dat een gemeente of woningcorporatie aankondigt te willen investeren in breedbandinternet. Het leidde er in tal van gemeenten toe dat corporaties en lokale overheden werden teruggefloten omdat internet niet tot hun kerntaak behoort.

In Amsterdam werd daarom besloten tot de oprichting van Citynet, een pps-constructie met tenminste één private partner die wel brood ziet in de uitrol van breedband voor 450 duizend huishoudens. Amsterdam stuurt en geeft duidelijk aan wat er van deelnemers wordt verwacht maar sluit niemand uit.

Alle aanbestedingen gebeuren Europees. Verder is van belang dat voor de gemeente dezelfde eisen aan deelname in de samenwerking worden gesteld als aan private partijen.

Transparant

Dat laatste blijkt uit een eerdere goedkeuring van eurocommissaris N. Kroes aan eenzelfde project in het Franse Limoge. Van der Woude: “Europa kan ons op dit moment geen strobreed in de weg leggen. Europa grijpt niet in, Europa toetst. Pas als de contracten getekend zijn zóu men in Brussel kúnnen zeggen dat wat wij doen niet mag. Maar dat verwacht ik geenszins. Alles is openbaar en zeer transparant. Wij doen het precies zoals men van ons verwacht. De brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarover de Volkskrant rept gaat over die regels, er wordt geen toezegging gedaan. Bovendien is de brief al een maand of twee oud.”

Reageer op dit artikel