nieuws

Energiebesparing levert 10.000 banen op

bouwbreed Premium

den haag – Energiebesparing in woningen kan 10.000 extra banen scheppen. Bovendien leidt het tot een half miljard euro extra lastenverlichting voor huishoudens. Dat stelt M. Duineveld, voormalig bouwkundig ambtenaar en de man achter de informatieve website energie.com.

Duineveld stelt vast dat vijf miljoen huizen onvoldoende zijn geïsoleerd. Om dat probleem op te lossen is een investering nodig van tien miljard euro. Als de woningisolatie grootschalig wordt aangepakt, levert het 10.000 banen op. “En structureel een miljard minder aan energielasten voor de burgers”, beweert Duineveld. Na aftrek van btw en ecotaks op gas en stroom blijft netto een half miljard over, zo heeft hij berekend. “Het is de meest efficiënte bescherming van de burgers tegen de alsmaar stijgende energieprijzen op de wereldmarkt en de toenemende onzekerheid voor onze energievoorziening.”

Het gaat bij onvoldoende geïsoleerde huizen vooral om woningen die voor 1975 zijn gebouwd. Duineveld pleit voor isolatie van vloeren, muren, ramen en daken. “In al die woningen is nog voor tien miljard euro aan rendabele energiebeparende maatregelen te nemen. Maatregelen die zo rendabel zijn dat ze een veel hoger beleggingsrendement opleveren dan bijvoorbeeld geld oppotten op de spaarbank met een nettorendement van bijna nul.” Los van het financiële aspect worden de woningen gezonder en comfortabeler om in te leven.

Duineveld vindt dat de overheid geen geld hoeft uit te trekken voor de maatregelen die volgens hem nodig zijn. Wel pleit hij voor een overheidscampagne die wijst op de voordelen van isolatie. Hij verwacht dat binnen 10 tot 15 jaar de nodige maatregelen kunnen worden genomen om de betreffende panden energiezuinig te maken.

Duineveld uit kritiek op de overheid en energiebedrijven. “De Nederlandse energieverbruikers betalen ecotaks om energiebesparing te stimuleren”, constateert hij. “Maar zij worden al jaren lang dom en arm gehouden over het hele scala aan besparende maatregelen die zo rendabel zijn dat ze met particulier geld gefinancierd kunnen worden.” De reden daarvan is, beweert Duineveld, dat energiebedrijven doelbewust informatie achterhouden omdat dit voor hen voordeliger is. De overheid treedt hiertegen niet op. “Er begint zich steeds meer een beeld af te tekenen dat staatssecretaris Van Geel het spelletje met de vijanden van energie besparen gewoon meespeelt en daarmee vele andere leden van het kabinet in een onhoudbare positie brengt.”

Daarnaast stelt hij vast dat verschillende departementen nog niet op een rij hebben gezet hoe de kosten zo effectief mogelijk kunnen worden bestreden.”

Reageer op dit artikel