nieuws

Dubai lijkt strijd om hoogste wolkenkrabber ter wereld te winnen

bouwbreed Premium

washington – New York, Chicago en Dubai strijden om de (tijdelijke) eer van het hoogste gebouw ter wereld. Maar strengere Amerikaanse bouwcodes maken het moeilijker wolkenkrabbers te bouwen.

�Een uitzonderlijk gebouw kan het karakter van een stad compleet veranderen,� zei Harace Lin deze week op een conferentie van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat in New York. Lin is president van Taipe Financial Center, het bedrijf dat de eigenaar is van Taipei 101, het hoogste gebouw van de wereld. De Tapei 101 is met zijn 508 meter en 101 etages het symbool geworden voor de Taiwanese hoofdstad maar het gebouw staat nog voor meer dan de helft leeg.

Volgens R. Klemencic, de president van de Council on Tall Buildings, zal Taiwan zijn toppositie snel moeten opgeven. De Freedom Tower in New York is gepland op precies 1776 feet (539 meter), het getal is gekozen omdat de VS in 1776 onafhankelijk werd. De Freedom Tower zal echter overschaduwd worden door de Fordham Spire een wolkenkrabber in Chicago van de Spaanse architect Santiago Calatrava en die gepland is op 610 meter.

De wolkenkrabber van Calatrava zal weer in het niet verdwijnen naast de in aanbouw zijnde Burj Tower in Dubai – kosten 17 miljard euro – die meer dan 800 meter hoog zal worden. Wanneer andere steden nog hogere plannen hebben, dan zal de eigenaar van de Burj Tower er niet voor terugdeinzen nog hoger te gaan. Volgens C. Willis, directeur van het wolkenkrabbermuseum in Manhattan, is de strijd om het hoogste gebouw van de wereld al zo�n 3000 jaar aan de gang. �Sinds de dagen van het oude Babylonië werden hoge gebouwen gebruikt om geestelijke of wereldse macht te demonstreren,� aldus Willis.

Wijzigingen

Het Amerikaanse NIST (National Institute of Standards and Technology) stelde recentelijk dertig ingrijpende wijzigingen in de Amerikaanse bouwcodes voor hoge gebouwen voor. Het NIST heeft gedurende drie jaar de oorzaken van het instorten van de Twin Towers onderzocht en komt tot de conclusie dat er veel veranderd moet worden aan beveiliging, evacuatieplannen en aan de manier waarop hoge gebouwen worden gebouwd.

Wolkenkrabbers moeten volgens het NIST �hardened� liftschachten krijgen waardoor tijdens een brand in ieder geval één lift in gebruik kan blijven. Gebouwen moeten zo worden gebouwd dat de hoeveelheid zuurstof die een brand kan aanzuigen beperkt blijft (minder open vloerplannen). Er moeten betere brandwerende materialen worden ontwikkeld. Het falen van het brandwerende materiaal op het staal van de Twin Towers veroorzaakte volgens het NIST het instorten van deze torens. Ten slotte zullen wolkenkrabbers structureel steviger moeten worden waardoor ze minder heen en weer kunnen zwaaien.

Reageer op dit artikel