nieuws

Den Haag gaat snel beginnen met bouw van ADO-stadion

bouwbreed

DEN HAAG – De Raad van State heeft gisteren een verzoek om schorsing van de milieuvergunning voor het nieuw te bouwen ADO-stadion afgewezen. Omdat er geen enkel bezwaar was gemaakt tegen de al klaar liggende bouwvergunningen, wil de gemeente Den Haag dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met de bouw.

De Haagse wethouder van sport W.J. Stolte is opgelucht dat er na maanden uitstel eindelijk een eerste paal de grond in kan. “Niets staat ons nu nog in de weg, lijkt me. Ik zal dit in de eerstvolgende vergadering met het college bespreken en daarna nog met de raadscommissie, maar dan kunnen we toch echt aan de slag.”

Toch is dat niet helemaal waar. “De uitspraak van gisteren was slechts een voorlopige voorziening op een verzoek tot schorsing van de milieuvergunning zolang de beroepsprocedure nog loopt,” legt een woordvoerder van de Raad van State uit. “Een tussenuitspraak, zeg maar.” De daadwerkelijke behandeling van die beroepsprocedure kan nog maanden duren. Zeker gezien het feit dat de milieuvergunning voor het nieuwe stadion van voetbalclub ADO Den Haag moet worden getoetst aan het nieuwe Besluit luchtkwaliteit, denkt de woordvoerder van de Raad van State dat het hoogste rechtscollege de tijd zal nemen. “Het is het eerste grote bouwwerk dat wordt getoetst aan Van Geels nieuwe Besluit luchtkwaliteit. Geen idee welke kant dat uit gaat.”

Wethouder Stolte is bereid het risico te nemen dat de Raad van State de gemeente Den Haag alsnog terugfluit en de bouw stillegt. “We zitten vast aan contracten met de voetbalclub en de aannemers. Iedere dag dat we later beginnen, kost ons geld. De bouw duurt tussen de zestien en achttien maanden. Ik begin dan maar liever. Daarbij, ik ben optimistisch en denk niet dat we de beroepsprocedure verliezen”, aldus Stolte.

Reageer op dit artikel