nieuws

Cao-lonen stijgen bovengemiddeld

bouwbreed Premium

voorburg – De cao-lonen in de bouw zijn het derde kwartaal harder gestegen dan gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de statistici zijn cao-lonen tussen augustus en oktober met 1 procent gestegen. De bouw komt daar met 1,4 procent bovenuit. De grootste stijger is overigens de zakelijke dienstverlening […]

voorburg – De cao-lonen in de bouw zijn het derde kwartaal harder gestegen dan gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de statistici zijn cao-lonen tussen augustus en oktober met 1 procent gestegen. De bouw komt daar met 1,4 procent bovenuit. De grootste stijger is overigens de zakelijke dienstverlening met 1,7 procent.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de cao�s die inmiddels zijn afgesloten. Dat is 54 procent van het totaal aantal cao�s. De loonkostenstijging is hoger geweest, met 1,3 procent. Dit verschil is volgens het CBS de afgelopen drie jaar niet meer zo laag geweest, In 2004 bedroeg het verschil tussen contractloonstijging en loonkosten nog 1,2 procent.

Sinds het derde kwartaal van 2001 toen de loonstijging 4,6 procent bedroeg, is er vrijwel continu sprake geweest van loonmatiging tot een stijging met 0,6 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Nu lijkt een opwaartse druk op te treden.

Reageer op dit artikel