nieuws

Bouwdokter past huizen aan naar wens

bouwbreed

amsterdam – Achttienduizend woningen worden er gebouwd. De toekomstige bewoners hebben allemaal hun eigen woonwensen. Een gat in de markt, dachten aannemer Greetje Dormans, ruimtelijk vormgever Bas Peeters en ontwerper Robert van der Hoop.

Wil immers niet iedere nieuwbouwbewoner althans iets aan het nieuwe huis veranderen? Een badkamertje hier, een muurtje daar, of misschien zelfs het hele interieur opnieuw ingedeeld. In IJburg valt heel wat werk te verzetten voor creatieve aannemers.

De vijftig jaar oude Magius Deutz-bus draait de nog niet aangelegde stoep op naast het projectbureau IJburg. Van drie tot zeven houdt de Bouwdokter hier vrijdags spreekuur. De wagen doet dienst als mobiel kantoor. De Bouwdokter geeft adviezen en helpt bij verbouwingen in nieuwbouwhuizen met als doel de woning naar wens aan te passen.

IJburg in Amsterdam is op dit moment nog een grote bouwput, maar de eerste duizend huizen zijn bewoond en in gestaag tempo gaat de oplevering verder. In 2019 moeten de laatste nieuwe woningen worden opgeleverd.

De tijd van uniformiteit is voorbij, woonhuizen moeten tegenwoordig passen bij de individuele wensen van de bewoner. In IJburg biedt de Bouwdokter uitkomst.

“We zetten ons mobiele kantoor naast het projectbureau omdat alle toekomstige bewoners hier langs komen. Zo hopen we naamsbekendheid te krijgen, opdat over een paar jaar de Bouwdokter een begrip is op IJburg,” zegt Dormans.

Tijdens het spreekuur kunnen potentiële opdrachtgevers kennis maken met Dormans cum suis en wensen kenbaar maken. Dat eerste consult is gratis. Dormans: “Het is vergelijkbaar met een eerste telefoongesprek of een eerste bezoek aan het huis. Al snel is duidelijk of we met elkaar in zee gaan of niet.”

De Bouwdokter is er voor iedereen, maar vooral voor mensen die erachter komen dat tussen de Ikea en het inhuren van een binnenhuisarchitect een hele wereld zit. Dormans laat haar portfolio zien, met voorbeelden variërend van een in Japanse stijl omgebouwd wooninterieur tot een creatieve brainstormkamer op kantoor.

Van der Hoop: “We vullen elkaar goed aan in ons werk. We zijn alledrie zelfstandig, maar werken al jaren samen. Met de bouwdokter hopen we een aantal kleinere klussen binnen te halen en misschien twee echt grote, waar alleen het casco van staat en de rest door ons wordt ingevuld.”

Voorlopig bestaat het werk van de Bouwdokter voornamelijk nog uit netwerken. In het gastenboek worden de telefoonnummers van de eerste geïnteresseerde IJburgbewoners opgeschreven. “Die bellen we op een later tijdstip terug,” laat Dormans weten. Van der Hoop: “De komende periode zullen we zien of het werk zijn vruchten af gaat werpen.”

Reageer op dit artikel