nieuws

Bouw aan vooravond van nieuwe overnamegolf

bouwbreed

amsterdam – De bouw staat aan de vooravond van een overnamegolf. Dat voorspellen bouwanalisten en volgers van de sector. Bedrijven ruiken hun kansen nu de economie weer langzaam aantrekt en de financiële gevolgen van de bouwfraude grotendeels bekend zijn.

Joost Zwaga

De aangekondigde overname van projectontwikkelaar AM door Nederlands grootste aannemer BAM kan volgens bouwanalist R. Verhoef van Fortis Bank worden beschouwd als het startschot voor een reeks nieuwe fusies en overnames.

“Zeker nu BAM nog groter wordt, kunnen andere bouwondernemingen niet achterblijven, willen ze mee blijven doen”, zegt Verhoef. “Ze zullen schaalgrootte nodig hebben om dezelfde voordelen als BAM te verkrijgen op onder meer de inkoopmarkt en de pps-markt.”

Verhoef verwacht vooral beweging bij de bedrijven die net onder de absolute top zitten. “Als je een omzet hebt van grof gezegd tussen 500 miljoen en 1 miljard euro ben je te klein om met echt grote mee te doen. Een bedrijf als Ballast Nedam zal dus moeten gaan eten of zal gegeten worden.”

Ook een analist van een Amsterdamse zakenbank ziet vooral Dura Vermeer, Ballast Nedam, TBI in actie komen. “Zij willen nog wel groter worden en zullen capaciteit kopen. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld Dura de woningbouwtak wil uitbreiden. Ballast Nedam is nog niet heel sterk in railinfra en ontwikkeling. Die zullen daar versterking zoeken.”

Een andere vorm van consolidatie voorzien de bouwkenners bij de topconcerns Heijmans, Volker Wessels en BAM. Heijmans koopt spoorbouwer Heitkamp, niet voor capaciteituitbreiding maar als invulling van zijn strategie: voor- en achterwaartse integratie. “Men wil turnkey bouwen, dus alles kunnen aanbieden aan de opdrachtgever.”

Volgens D. Verbiesen, bouwanalist van Van Lanschot Bankiers, volgen de Nederlandse bouwconcerns daarmee het voorbeeld van Franse en Engelse �fullservice-bedrijven�.

“Het gewicht van de traditionele bouwactiviteiten wordt verminderd. Tegelijk wordt ontwikkeling, installatie en onderhoud belangrijker”, aldus Verbiesen. “Volker Wessels is daar al vroeg mee begonnen. Andere bouwers vullen nu op dat gebied de lege plekken in.” Een overname van bijvoorbeeld Burgers Ergon of de installatietak van Stork zou Verbiesen dan ook niet verbazen. “Heijmans en BAM hebben aangegeven naar die sector te kijken.”

De bouwanalisten verwachten niet dat buitenlandse bouwondernemingen flink zullen gaan shoppen in Nederland. Wel voorzien zij meer joint ventures met buitenlandse aannemers als pps in ons land eenmaal van de grond is gekomen.

Reageer op dit artikel