nieuws

Blauwe stroom door turbine in spuisluizen Afsluitdijk

bouwbreed Premium

zijdewind – In een van de kokers van de spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever is met een turbine tijdens het spuien energie opgewekt. Dit gebeurde in het kader van een test om turbines te ontwikkelen die door getijdenstroming in zeegaten, snelstromende rivieren en spuisluizen energie genereren.

Voor het project is onder andere door ingenieursbureau Teamwork Technology uit Zijdewind de vrijestromingsturbine Tocardo 2800 ontwikkeld. De turbine is uitgevoerd met twee bladen en heeft een diameter van 2,8 meter. Door de stroomsnelheid gaan de bladen draaien. Deze drijven een elektromotor aan die de stroom opwekt.

Een insteek bij de ontwikkeling was een ontwerp van een turbine met onderhoudsvrije onderdelen. Volgens H. van Breugel, directeur Teamwork, is de turbine daardoor ook geschikt om in te zetten in ontwikkelingslanden. Verder kunnen de turbines in de Nederlandse zeegaten, zoals het Marsdiep waar het water continu stroomt, een bijdrage leveren aan het opwekken van �blauwe� stroom.

Bij de proef in Den Oever is ook gekeken naar eventuele gevolgen voor de visstand. Uit de proef blijkt dat er geen sprake is van een nadelige invloed op passerende vissen. Van Breugel hoopt nu op korte termijn een demonstratieproject te starten om drie Tocardo�s in één koker te plaatsen. Van Breugel: “Een dergelijke opstelling levert gauw 100 kilowatt aan energie op. Zouden in de helft van de 25 kokers in de spuisluizen Tocardo�s worden geplaatst, dan levert het systeem met 1,5 megawatt, voldoende energie op om 1000 tot 1500 huishoudens van elektriciteit te voorzien.”

Reageer op dit artikel